DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy vélem, hogy az infrastruktúra-fejlesztés nemzetgazdasági jelentősége - még akkor is, ha bizonyos következményeit kezelnünk kell - messze túlnő bizonyos sikeres vagy sikerpropaganda eszközén. Én úgy gondolom, hogy ez a fejlesztés is szerepelt, és mindenképpen kell hogy szerepeljen a következő időszak közlekedéspolitikájában, amelyet egyébként a múlt esztendőben igen nagy többséggel megszavazott a képviselőház.
Rátérve erre a konkrét kérdésre, amely valóban már az azonnali kérdések órájában is más formában, de felmerült, el kell mondani, hogy 1992-ben többek között valóban azzal a feltétellel történt a tender meghirdetése, hogy a magyar fél sem készpénztőkével - hangsúlyozom: tőkével -, sem pedig kormányzati garanciavállalással nem járul hozzá a beruházáshoz. E feltételek szerint nyerte el a kanadai társaság egyhangúlag a pályázatot, amely a legkedvezőbb ajánlatot tette, és amellett kormánya garanciájával is rendelkezett.
Időközben az eredeti elképzelés azért módosult, mert OECD-taggá válásunk után és általában Magyarország pénzügyi helyzetének megszilárdulásával lényegesen kedvezőbb, a korábbinál lényegesen kedvezőbb kamatfeltételek elérése vált lehetségessé. Elsősorban ennek érdekében vállalt a magyar kormány 1996-ban készfizető kezességet a Ferihegyi nemzetközi repülőtér 2B terminál megépítéséhez szükséges hitel felvételéhez. Másrészt, a kormány azért döntött a megoldás mellett, mert ezáltal vált lehetővé - és ez nagyon fontos döntése volt konkrétan Medgyessy pénzügyminiszter úrnak, megítélésem szerint nagyon helyesen -, hogy az LRI részesedése a társaságban 49 százalékról 66 százalékra emelkedett, s ezzel minden szempontból meghatározó, kétharmados befolyásoló tényezővé vált. Arról azonban továbbra sincs szó, hogy akár a kormány, akár az LRI készpénzzel, tehát tőkével járulna hozzá a beruházáshoz úgy, ahogy eredetileg is az eredeti feltételek között is szerepel. Az új pályázat kiírását viszont azért nem kezdeményeztük, mert alapvető szerződési feltétekben nem történt változás.
Emellett a tendernyertes kiiktatása a fejlesztésből mintegy 20 millió dolláros kártérítési kötelezettséget jelentett volna Magyarország számára. Egy ilyen lépés igen kedvezőtlenül befolyásolta volna Magyarország nemzetközi megítélését, megkérdőjelezve a magyar jogbiztonságot, amit mindenképpen szerettünk volna és szeretnénk elkerülni. Elveszett volna az a rendkívüli értéket képviselő biztosíték is, amelyet a kivitelezés megvalósításához a kanadai kormány garanciája jelentett volna.
Mindezeken túl egy új tender kiírása behozhatatlan, legalább hároméves időveszteséget okozott volna. Ilyen késedelem mind a növekvő forgalom, mind az egyes terminál jelenlegi műszaki-technikai szintje miatt elviselhetetlen és megengedhetetlen késést okozott volna.
Ezért a garanciavállalást követően sem tartottuk indokoltnak a külföldi fél kihagyását, sőt azt kifejezetten szükségesnek tartottuk.
A képviselő úr által említett Skanska Foundation nevű vállalkozói csoport a nyertes tender ajánlatában szerepel, tehát a tender részese volt. Nem egészen értem ezért képviselő úr kérdését. Az lett volna a furcsa, ha nem ő nyerte volna, vagy ha őt kihagyta volna ebben az esetben a nyertes. Ő az eredeti tenderajánlatban mint generálkivitelező szerepelt. A tenderajánlatban foglaltak alapján - és ez rendkívül fontos, tisztelt képviselőtársak - a magyar beszállítás mértéke minimum 62 százalék. Ma már úgy tűnik, hogy ez az arány még 10 százalékkal kedvezőbb lesz, az eddig megkötött szerződések is azt mutatják, tehát meghaladhatja a 70 százalékot a magyar beszállítás részaránya.
Az új 2-es utasforgalmi épület 120 millió dollárba kerül, amely hasonlóan a 2A épülethez az építésbefejezést követően kincstári vagyonként a magyar állam tulajdonába kerül.
Végül pedig szeretném elmondani, hogy a társaságban az LRI többségi tulajdonos, az ADC 34 százalékos szavazati arányával pedig kisebbségben van. Mindez kizárja, hogy az ADC a társaságban kizárólagos irányítói jogosultsággal rendelkezzen, és ez a jog az egész szerződésrendszerben érvényesül.
Remélem, hogy a kormánydöntések (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) eredményeképp '98. végére befejeződhet a beruházás, és az utazóközönség birtokba veheti az új, korszerű és valóban világszínvonalú utasforgalmú létesítményt.
Köszönöm, és kérem a parlamentet és a képviselő urat, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me