DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A helyi adókat 1990-től szabályozza törvény, és ma az önkormányzatok több mint felének a legnagyobb bevételi forrása a helyi iparűzési adó. Ez az iparűzési adó az elmúlt időszakban több alkalommal módosult, így az iparűzési adóból először a nettó érték, majd később az alvállalkozói díjak lettek kivéve, azonban a jelenlegi pillanatig is súlyos igazságtalanságokat tartalmaz; így az iparban az anyagérték utáni adózást is megadóztatja ismételten, ezért a nagy anyaghányaddal dolgozó ipari üzemek ellehetetlenülnek, illetve hátrányban vannak, különösen a kereskedelemben dolgozókkal szemben, akiknél ezt korrigálta az adó.
Szeretném elmondani, hogy az építőiparban és a szolgáltatásban is megoldott ez a probléma már, így egyedül az iparban áll fenn ez a lehetetlen helyzet. A Fidesz már kezdeményezte ennek az adónemnek a módosítását, de elutasításra került azzal az indokkal, hogy 1,2 százalékos felső határ van.
Tisztelt Ház! Szeretném elmondani, hogy a helyi önkormányzatok nem élnek az 1,2 százalékos kivetéssel, és mint mondtam, az önkormányzatokból mindössze 1427 önkormányzat vetette ki ezt az adót, a többi nem, és az adó általános mértéke 6 ezrelék. Én úgy gondolom, hogy ha a pénzügyi kormányzatnak nem frázis az a bejelentése, hogy ezt az adónemet is módosítani kívánja a közeljövőben, akkor kiváló alkalom, hogy a hosszú éve fennálló igazságtalanságot ezzel az általam benyújtott törvénymódosítással a kormány és a parlament korrigálja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me