DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Felmorajlásukból érzem, hogy mennyire érdekli önöket hazánk sorsa, ugyanis bármennyire értetlenkednek is, hazánk - földrajzi helyzetére és ennek következtében a magyar gazdaság nyitott helyzetére figyelemmel - csak aktív külkereskedelem mellett fejlődhet intenzíven, továbbá mert a GATT-megállapodások a külkereskedelem közvetlen támogatását kifejezetten tiltják. Ugyanakkor külkereskedelmünk jelentős közvetett támogatási eszköze lehetne a nemzeti lobogó alatt megteremtett és az állami preferenciák széles körű rendszerét élvező tengerhajózás.
1920. június 4-e után a második világháború befejezéséig Magyarországon húsz tengerhajózási vállalat működött 66 hajóval, és ebből a Magyar Királyi Duna Tengerhajózási Vállalat nyolc darab tengeri hajója rendszeresen Budapestig közlekedett. A mai Rijekában, az egykor hazánk által felépített Baross-kikötőt részben a magyar állam működtette a kereskedelmi miniszter felügyelete alatt a második világháború befejezéséig; maga a tengeri hajózás ügye is a kereskedelmi miniszter hatáskörébe tartozott. A korszerű és hatékonyan működő külkereskedelem ma is elemi érdeke nemzetgazdaságunknak, ezen belül is különösen a magyar vidéknek és az eladási nehézségekkel küzdő magyar parasztgazdaságnak.
Egy újraszervezett és magas színvonalú feldolgozottságot biztosító nemzeti élelmiszeripar jövője nem képzelhető el korszerű külkereskedelem nélkül; ezért tisztelettel kérjük, támogassák ezt az indítványunkat. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me