DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia is szervezett egy kerekasztal-beszélgetést a klónozás kérdéseiről. Ennek a végkövetkeztetésével magam is egyetértek, miszerint olyan szabályozás, amely a genetikának vagy a molekuláris biológiának a fejlődését gúzsba kötné, szükségtelen, sőt, káros is lenne, de az természetes, hogy az emberi klónozással kapcsolatos kutatásoknak tiltott irányúnak kell lennie.
A jelenlegi helyzetben érvényben van az egészségügyi törvényen kívül a 11/1987. egészségügyi miniszteri rendelet az orvosbiológiai kutatásokról, amelynek értelmében emberen csak olyan kutatások végezhetők, amelyek előzetes szakmai, etikai értékelését elvégezték, tehát független orvosokból, jogászokból és laikusokból álló testület - az etikai bizottság - kell hogy a kutatási terveket vizsgálja és véleményezze; ezért bizton mondhatom, hogy legálisan emberi sejtek klónozására irányuló vizsgálatok végzése ma elképzelhetetlen. Egyébként ez a rendelet teljes mértékben megfelel az Európai Unió törvényhozási elveinek is.
A második kérdését illetően azt szeretném mondani, hogy az új egészségügyi törvény tervezete szintén kitér ezekre a feladatokra. Tartalmazni fog olyan normát, amelyből levezethető az emberi klónozásnak a tilalma.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me