DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hetekben a világ előtt ismertté vált az a tény, hogy a klónozás eljárásával két majom és egy bárány, tehát főemlősök jöttek a napvilágra. Természetesnek tartom azt, hogy a lehetséges, emberre is kiterjedő negatív következmények miatt az emberiség figyelmét robbanásszerűen vonta magára e két eset. Arról is értesülhettünk, hogy az ilyen orvosi kísérletek nemcsak negatív következményekkel járhatnak, hanem az emberi gyógyításban is hozhatnak jelentős előrelépést.
E kettősség tudatában is joggal feltételezhetjük, hogy nem alaptalan az a félelem, amely úgy fogalmazódik meg: mi lesz, ha ezt a tudományos eredményt rossz kezek az embert veszélyeztető célokra fogják felhasználni.
E dilemma nem hagyhatja érintetlenül hazánkat sem. Különösen pedig nem azután, hogy arról is hallhattunk, miszerint hasonló kísérletek már Magyarországon is folytak, ha nem éppen folynak is. Hiszen a magyar tudomány tudvalevően mindig jeleskedett az új eredmények elérésében. Azt hiszem, sokunkat nyugtathatna meg miniszter úr olyan felvilágosítása, amelyből kiviláglana az, hogy hazánkban jelenleg - legalábbis jogilag - nincs lehetőség génsebészeti kísérletek emberellenes folytatására.
Ezért kérdezem tehát miniszter urat: milyen jogi szabályozás szerint végezhetők - a klónozást is beleértve - génsebészeti kísérletek; szükség van-e e tárgyban újabb jogi szabályozásra? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me