DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Itt a tipikus eset: ha van sapkája, azért kap pofont, ha nincs sapkája, azért kap pofont. Ennek mi lehet az oka?
Itt ellenzéki képviselőtársaim már hónapokkal korábban sürgették: gyors beavatkozásra van szükség, hatalmas intervenciós pénzekkel; iszonyatos burgonyafeleslegekről van szó; úgy, ahogy Gyimóthy képviselő úr is mondta: információhiány - csak találgattuk, hogy mennyi lehet ez. A burgonya terméktanács több százezer tonnáról szólt.
Mi 1996 tavaszán - ezt már egy korábbi interpellációra adott válaszban elmondtam - jeleztük, hogy a burgonya-termésterületet vissza kell fogni legalább hatezer hektárral. Ehhez képest több mint tízezer hektárral nagyobb területen vetettek burgonyát, s jórészt olyanok, akik az információszolgáltatásban nem vesznek részt. A burgonyatermelés 60 százaléka olyan egyéni gazdaságokból származik, amelyek az információszolgáltatást - láttuk tavasszal - nem szívesen vállalnák fel; nem szívesen vállalnak terméktanácsi tagságot, és nem szívesen vállalják az önkorlátozást sem.
A megoldás egyik oldala valóban az, hogy egy olyan intézményrendszert kell kiépíteni, amiről Raskó György is szólt; a minisztériummal, az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal a tárgyalások folyamatban vannak, a statútumátadás megtörténik. Az agrárrendtartási hivatal valóban egy új, nagyobb, kiterjedt jogkörrel fog a rendtartási törvény módosítását követően dolgozni. De mit sem ér ez akkor, ha az információszolgáltatás nem fog működni, és a termelők mint partnerek nem vesznek részt a szabályozásban. Itt termékpálya-szabályozásról lehet csak szó, ezt a termékpálya-szabályozást a termelők, a feldolgozók és a kereskedők együtt kell hogy megoldják, egységes és legális rendszerben; mert addig bizony a kormánynak csak tűzoltó szerepe van, és az a pénz, amit ilyenkor egy-egy intervenciós segítség kapcsán kiadunk, nem biztos, hogy a leghatékonyabban és a legjobb helyre kerül.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me