DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az alig egy hónapja rendezett genfi nemzetközi találmányi kiállításon mind a 22 magyar találmányt érmekkel díjazta a zsűri. Nagy megtiszteltetés ez hazánknak, elismerése a magyar kreativitásnak. Mégis éppen a jogos büszkeség kötelez rá, hogy felhívjuk a figyelmet arra a mostoha gazdasági környezetre, amelyben ezek a csodálatos szabadalmak megszülettek. A nyolcvanas évek közepétől a kutató és fejlesztő tevékenységek iránti fizetőképes kereslet drámai csökkenését figyelhetjük meg, aminek főbb okai a KGST csődje, a keleti piacok széthullása és a privatizáció, hiszen be kell vallani, a termelőszféra jelenleg sajnos - egy-egy kivételtől eltekintve - nem igényel jelentősebb kutatói és fejlesztői tevékenységet.
Ebben a helyzetben az intézmények számára csak az állami, illetve a nemzetközi programokban elérhető támogatás marad, ami egyrészt kevés, másrészt köztudottan nehéz és bonyolult folyamat. Így nem csoda, hogy ezen intézmények helyzete megrendült, tevékenységükben előtérbe került a fennmaradásra irányuló gyártó, kereskedő és szolgáltató tevékenység, illetve ingatlanjaik bérbe adásából származó bevételszerzés. Ez a folyamat igen jelentős vagyonfelélést eredményezett. Csak az ipari tárca irányítása alá tartozó intézmények - szám szerint 11 - esetében ez a vagyonvesztés '94-től évente 350-400 millió forintra tehető. Hosszú távú kötelezettségeik ma 400-450 millió forintra rúgnak, rövid távú eladósodásuk pedig csak '94-ről '95-re mintegy 500 millió forinttal nőtt.
Ez a súlyos eladósodás nehezíti gazdasági helyzetük stabilizálását. Az adósságállomány részletesebb vizsgálata azt mutatja, hogy az szinte kizárólag az APEH, a tb, a VPOP és az OMFB, vagyis a tulajdonos állam felé áll fenn. Szállítói tartozásaik vélhetően kezelhetők, hiszen eddig senki sem indított ellenük felszámolási eljárást. Mivel az állam a K+F intézmények piaci helyzetén ma nem tud alapvetően javítani, az eladható kisebbségi részre befektető nem jelentkezik. Ha fontos a kutatás és a fejlesztés - és hiszem, hogy ezt ma senki sem vitatja -, akkor sürgős változtatásokra van szükség.
A szakértői elképzelések három változatot tartanak megvalósíthatónak. Az egyik - úgy mint a Földművelésügyi Minisztériumnál -: ezen intézmények tartós állami tulajdoni hányadát 100 százalékban kell törvényben előírni. Ez a megkötés célszerűen nem az egyes cégekre vonatkozna, hanem a K+F intézmények egészére mint portfolióra, hogy ezzel is lehetővé váljon a portfolión belüli összevonás, illetve vagyonallokáció, vagyis a teljes intézményi kör érdemi reorganizációja.
Másik lehetőség a K+F intézmények tartós állami tulajdonból való törlése. Magától értetődően ebben az esetben be kellene vallani mindazt, amit mindenki úgyis tud, hogy a király meztelen, és ez esetben mérlegelni lehetne az infrastruktúra mentését, és ezen alapulóan a jelenlegi 11 helyett kevesebb, vélhetőleg 5-8 új intézmény szervezését. Természetesen ezzel egyidejűleg vizsgálni kellene a végelszámolhatóságot és az érdemi vagyonmaradványt is.
A harmadik lehetőség egy központilag szervezett és irányított, innovációs szemléletű, a teljes hitelezői körre kiterjedő csődmegállapodás. Ehhez még hozzátartozna az is, hogy a veszteséges tevékenységeket radikálisan megszüntessék, illetve hogy a mértékadó állami hitelezői körrel szemben fennálló adósságállományukat új típusú állami követeléssé, tulajdonná alakítsák át. Ennek során két feltételt teljesíteni kell. A tb felé fennálló tartozásállományt a tb-től jelenlegi piaci áron egy állami cégnek vagy intézménynek ki kell vásárolnia. A korábbi K+F fejlesztési hitelek és támogatások visszafizetési követeléseit az OMFB-nek kell átvállalnia, ami már majdnem teljes egészében teljesült. Ebben az esetben ugyanis az APEH, VPOP, OMFB és tb, utódhitelezői kör, olyan hitelezői megállapodást köthet, amely a kamatok elengedésével a maradó követelést tulajdonra konvertálja. Ehhez még hozzátartozik, hogy ezek a tulajdonukat átadnák a kincstári vagyonkezelőnek, amely azt vagyonhasznosításra az állami privatizációs vagyonkezelő intézetnek, elvi irányításra pedig az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumnak adná át.
Tisztelt Képviselőtársaim! A 24. óra utolsó percében vagyunk; ha a fejlett Európa gazdaságilag is integráns része akarunk lenni, akkor a magyar kutatást, fejlesztést és kreativitást nemcsak megőrizni, hanem nagy léptékben fejleszteni is kell, és ehhez az előbbi változatokkal kapcsolatos lépések tovább már nem halaszthatók. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me