VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Két, rövid észrevételt szeretnék Latorcai János napirend előtti hozzászólásához tenni. Az egyik valóban az, amiről Orosz István is beszélt, hogy a magyar GDP-nek 0,7 százaléka fordítódik ma tudományos kutatásokra, míg ez Európa fejlettebb országaiban 2 százalék fölött van. Tehát nyilvánvaló, hogy ez az arány vészesen kevés ahhoz, hogy ezek a kutatóintézetek tartósan, biztonságosan tudjanak működni.
Ezzel összefüggésben az ipari kutató-fejlesztő intézeteknek egyfajta konszolidálására mindenképpen szükség van. Tehát azok az elképzelések, amiket itt Latorcai János is megfogalmazott, úgy gondolom - függetlenül a kormánypárti vagy ellenzéki megosztottságtól -, mindenképpen támogatásra érdemesek.
A másik része viszont ennek az ügynek: az agyelszívás folyamata. Nem olyan régen hallgatta meg az oktatási és a költségvetési bizottság is Oláh György akadémikust, aki az egyik példája ennek az agyelszívásnak, annak a szomorú folyamatnak, amikor a tehetséges és többre hivatott kutatóink külföldön folytatják kutatói tevékenységüket. A Fidesz-Magyar Polgári Párt az oktatási bizottság ülésén megfogalmazta azt a javaslatát, hogy célszerű volna egy olyan ösztöndíjrendszer kialakítását megkezdeni, amely lehetővé tenné azoknak a professzoroknak, kutatóknak a Magyarországra való visszacsábítását, akik a tudományos életben külföldön folytatnak aktív tevékenységet. Tehát mi arra gondolunk, hogy azok a magyar származású tudósaink, kutatóink, akik ma kint vannak, valamilyen módon visszaintegrálhatók lennének a magyar oktatási rendszerbe. Egy-egy ilyen ösztöndíjjal talán lehet őket arra ösztönözni, sarkallni, hogy Magyarországon is megosszák azokat az ismereteket a fiatalokkal, amelyeket esetleg már kint szereztek. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me