DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1992-ben működött MDF-kereszténydemokrata-kisgazda kormánya a GATT-tal kötött megállapodásban a magyar agrárágazat exporttámogatására vonatkozóan hibás adatokat rögzített. 740 támogatott termék helyett mindössze 16-ot nevezett meg, és a támogatás mértékét is alábecsülte: a valóságos 58 milliárd helyett csupán 22,3 milliárd forintban jelölte meg ezt a támogatást. Az akkori kormánynak e - finoman szólva is - tévedése a magyar nemzetgazdaságra általában hátrányos, és ezen belül a mezőgazdaságra katasztrofális következményekkel jár. Az egyezmény értelmében ugyanis 6 év alatt, 1998-ig 36 százalékkal kell csökkenteni az agrárágazat exporttámogatásának mértékét, és ezt a 22,3 milliárd forinthoz viszonyítva kell teljesíteni a valóságos 58 milliárd helyett. Az említett nemzetközi szervezet egyelőre csupán arra mutat készséget, hogy haladékot adjon az egyezmény teljesítésére, 2000-től azonban ragaszkodik annak betartásához. Az egyezmény teljesítése - haladékkal is - lehetetlen helyzetbe hozná a magyar agrárgazdaságot. Ugyanakkor e helyzetképhez tartozik, hogy több ország erélyesen tiltakozik a magyar exporttámogatások nagysága miatt.
A jelenlegi kormánynak két lehetősége van ebben az ügyben. Az egyik: jogorvoslatot kér, és vállalja a hosszú ideig tartó, bizonytalan jogi procedúrát. A másik: 2000-ig megpróbál alkalmazkodni az egyezmény követelte feltételekhez.
A kormány a tárgyalásos rendezés híve, s mindent elkövet annak érdekében, hogy Magyarország számára elfogadható eredménnyel záruljon ez a nemzetközi ügy.
A felállításra javasolt eseti bizottság rendeltetése az, hogy az Országgyűlés szintjén is javaslatokat fogalmazzon meg, és hozzájáruljon az 1992. évi GATT-megállapodás hibás részének orvoslásához. Ehhez szeretném kérni a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(20.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me