DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Budapest XI. kerületének érintett választópolgárai régóta mély felháborodással és keserűséggel tapasztalják, hogy a Lágymányosi-híd, a Szerémi út és az Egér út első szakaszának átadását követően kerületünk lakott területein tetemesen megnövekedett a közúti járműforgalom, ezen belül a 3,5 tonnánál nagyobb nehézgépjárműveké. Az ott élő választópolgárok lakóházainak falai, lakásaik ablakai állandóan rezegnek, dől a füstgáz, hatalmas a zaj. A megépített Egér út, csatlakozva az M7-es, M1-es autópályákra, azok forgalmát a kelenföldi lakótelepre vezeti be. Az országos kelet-nyugati tehergépjármű-tranzitútvonal és -forgalom az Andor utca, az Etele, a Hengermalom és a Szerémi utak, valamint a Lágymányosi-híd igénybevételével kerületünk lakott részein halad át.
(15.00)
A főváros SZDSZ-es vezetése autópályává változtatta a Hengermalom és a Szerémi utakat, továbbá a józan ésszel és az ott élők akaratával szemben autópályát akar építeni az Andor utca és a Hamzsabégi úti lakótelep melletti pihenőpark helyén is.
A beteg ötlet, amit mindeddig sikerült elhárítanunk, ezernyi fát kipusztítani akarva, újabb ezrek életét megkeserítve, ismét visszatérni látszik. De mindez még nem volt elég, mert a főpolgármester azt találta ki, hogy a főváros megvásárolja az ott élők lakásait. (Folyamatos zaj.) Az ott élők azonban leghatározottabban azt követelik, hogy a Hengermalom, az Etele és az Andor utca teljes hosszában mindkét irányban tiltsák meg a 3,5 tonnánál nagyobb nehézgépjárművek átmenő forgalmát.
Ha az Andor utca kétszer kétsávos megépítésére tervezett költséget a főváros a 6-os műút kiszélesítésére és a Budafoki út felújítására ütemezné át, ez a megoldás a forgalmat jórészt lakatlan útvonalakra terelné. Lecsillapíthatók volnának a növekvő lakossági indulatok, és megelőzhető a kerület egyes részein lakók egymással való szembeállítása, manipulálása.
Az érintettek idén április 30-án levélben tiltakoztak Demszky Gábor főpolgármesternél, mely petíciót több mint ötezer kerületi választópolgár írta alá. Ezt a miniszter úrhoz eljuttattam.
Kérdezem tehát a miniszter urat, miért húzódik az M0-ás autópálya építése. Helyesnek tartja-e, hogy a fővárosi döntéseknél figyelmen kívül hagyják a választók véleményét? Milyen hatástanulmányok készültek, és mit fog tenni ön mint közlekedési miniszter?
Tisztelettel kérem, ne azt válaszolja, hogy mindez fővárosi hatáskör, és nem ön a főpolgármester. Azért fordulok önhöz, mert ön a közlekedési miniszter, és mert a közlekedési túlterhelésből adódó összes keservet magam és az érintettek számos alkalommal jeleztük a fővárosnak, az önkormányzatnak, a miniszterelnöknek, a közlekedési miniszternek, főpolgármesternek anélkül, hogy felháborodásunk nyomán érdemleges döntés történjen.
Várom válaszát. (Taps az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me