DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A lágymányosi Duna-híd és csatlakozó úthálózatának kialakítása már az építkezés megkezdése előtt és azóta is több alkalommal szerepelt a kérdések és interpellációk között.
A képviselő úr felszólítása ellenére most sem mondhatok alapvetően mást, mint eddig. Az úthálózat kiépítése önkormányzati beruházás, ezért arról az önkormányzatok határoztak. A XI. kerületi önkormányzat 153/1993. határozata a jelenlegi nyomvonal mellett döntő határozata, amelyet a képviselőtestület 24 igen, 5 nem és 2 tartózkodással fogadott el annak idején.
Az érintettek véleményének figyelembevétele érdekében több lakossági vitafórumot és közmeghallgatást is tartottak. Tekintettel voltak a környezetvédelmi előírásokra is. Még a munkálatok megkezdése előtt elkészült a nagytérségi környezetvédelmi vizsgálat a dél-budai tehermentesítő út, Andor utca, Galvani út szakaszára, a Kelenföld-Albertfalva-Lágymányos térségének teherforgalmi vizsgálata és számos egyéb tanulmány.
Az ÁNTSZ által kiadott közegészségügyi hozzájárulás tizenhét pontban rögzítette az itt élő lakosság környezetének védelmére vonatkozó előírásokat. A főpolgármester úr pedig 1997. május 6-án, tehát néhány héttel ezelőtt személyes találkozón ígéretet tett az Andor utcai környezetvédők egyesületének arra, hogy a beruházást a környezetvédelmi létesítmények megépítésével kezdik. Ezen túlmenően intézkedett arról is, hogy ez év június 1-jétől az Andor utca legkritikusabb lakóövezeti részén a hat tonnát meghaladó összsúlyú tehergépjárművek már ne közlekedhessenek. A teljes kitiltást a területen lévő ipari és egyéb létesítmények ellátása és kiszolgálása miatt jelenleg egyszerűen lehetetlen megoldani.
A nyomvonalvitával kapcsolatban emlékeztetnem kell a képviselő urat, hogy a híd forgalmának egyenes továbbvezetését, amely közlekedéspolitikailag és forgalmilag messze a legjobb megoldás lett volna, a Hamzsabégi úton annak idején a lakossági tiltakozások miatt nem lehetett megvalósítani. Tehát ez már a második ugyancsak önkormányzatilag jóváhagyott megoldás volt.
Nincs mód a híd forgalmának Duna-parti elvezetésére sem, mivel a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl térségében a lágymányosi önkormányzat '93-ban rendeletileg ezt az övezetet védetté nyilvánította. Ezek után nem maradt más lehetőség, mint az, hogy az eredetileg is forgalomelvezetésre szánt Szerémi utat kell kijelölni, és így szólt végül is az önkormányzat határozata.
Változatlanul az a véleményünk, hogy a Szerémi úti, Andor utcai és Egér úti megoldással szemben a híd forgalmának levezetésére sem a Duna-parti, sem a képviselő úr által említett Budafoki úti változat nem elfogadható megoldás. Egyrészt azért, mert nem alkalmas a várható forgalom lebonyolítására, mivel a Lágymányosi-öböl mentén csak kétszer egysávos út építhető meg. Másrészt a Galvani, Hunyadi János úton elvezetett forgalom Budafokon teremtene elviselhetetlen helyzetet, ahol tájékozódásunk szerint azonnal ugyanilyen lakossági tiltakozás kezdődne.
Viszont egyetértek a képviselő úrral abban, hogy a jelenlegi nyomvonalon a forgalom enyhítéséhez feltétlenül szükség van az M0-ás autóút továbbépítésére. E tekintetben előrelépésként értékelem, hogy a kormány idén májusban, két héttel ezelőtt, megtárgyalta és elfogadta a gyorsforgalmi úthálózat kiépítésének tízéves programját, ezzel zöld utat nyitva az M0-ás autópálya továbbépítésének is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az érintett önkormányzatok a nyomvonal folytatásában megegyezzenek. Mi ezt nagyon sürgetjük, sajnos még nem sikerült mindenben elérni ezt az egyezséget az egyes önkormányzatok között.
Végül, úgy ítélem meg, a létesítmény kivitelezésének jelenlegi folyamatában nincs szükség és nem is célszerű kormányszintű beavatkozást tenni, mivel az önkormányzati kompetenciába tartozó csatlakozó úthálózat átalakítása során nem tapasztaltunk olyan eltérést az engedélyezett tervektől, amely indokolná az építési folyamat felfüggesztését vagy esetleges leállítását. Ez egy roppant súlyos kérdés ebben a helyzetben, amikor az összes engedély, beleértve az önkormányzat engedélyét is megvan, leállítani erőszakkal vagy felfüggeszteni az építkezést.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem képviselő urat is válaszom szíves elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me