KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Parlament! Időről időre visszatérő kérdés az ország nyilvánossága előtt, hogy az előző kormányzat időszakában megkötött szerződések alapján épülő és üzemelő autópályákon bevezetett úthasználati díjaknak mekkora a nagysága, és azok hogyan változnak, illetve időről-időre napirendre kerül az időszakos emelések kérdése. Tudom, hogy csak két perc áll rendelkezésre, mégis szeretném összefoglalni még egyszer nagyon röviden a kialakult helyzetet ezeken az autópályákon.
Az autópályadíjak jelenlegi nagyságát, emelésének módozatait ezek a bizonyos koncessziós szerződések szabályozzák, amelyek az előző kormányzat idejében köttettek. A szerződések szerint létezik egyfelől úgynevezett szezonális vagy a nyári hónapokra szóló áremelési lehetőség. Ezzel idén az AKA Rt. élni kívánt, a minisztérium ezzel a javaslattal nem értett egyet. A második, hogy ugyanakkor a szerződések szerint az M1-es autópálya esetében az ELMKA Rt.-nek kéthavonként, míg az M5-ös autópálya esetében az AKA Rt.-nek hat hónaponként van lehetősége a díjakat az inflációhoz igazítani. Ehhez a változtatáshoz nem szükséges azonban a minisztérium előzetes hozzájárulása, az üzemeltető rt.-knek a díjváltozás életbeléptetése előtt csupán bejelentési kötelezettségük van úgy a tárca, mint az utazóközönség felé.
A képviselő asszony konkrét kérdésére rátérve: az M5-ös autópálya úthasználati díjának kérdését teljesen külön elvárások szerint kezeljük, és kell kezelnünk, hiszen az elmúlt hónapokban érdemi tárgyalások folytak, és folynak jelenleg is azzal a céllal, hogy a használati díj a magyar lakosság minél szélesebb köre számára legyen megfizethető, különös tekintettel a helyi lakosokra, a gyakori használókra és a mezőgazdasági termelőkre. A tárgyalások során az inflációt követő díjemelés kérdését azonban az AKA Rt. eddig hivatalosan nem vetette fel.
Ugyanakkor tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat, hogy - amint a közvélemény is értesülhetett róla a mai sajtóból - az AKA Rt. illetékesei a tervek szerint ma a Pénzügyminisztériumban tárgyalnak a kedvezményekről - a kedvezményekről, nem pedig a díjemelésekről -, azok pénzügyi hatásairól, illetve feltételeiről.
Bízunk abban egyébként, hogy az "alacsonyabb díj - nagyobb forgalom" elve, tehát a tárgyalási elvnek új alapra helyezése, amely alapján fél éve tárgyalunk, az AKA Rt. üzleti terveiben és koncepciójában is jelentkezni fog. Ez tehát a helyzet a meglévő autópályákon. És a jövő más; szeretném hangsúlyozni, az a kormányhatározat, amit ön is említett, a következő évtizedben megépülő autópályáknál olyan pénzügyi feltételt biztosít, amely maximum a 8-10 forint/km-es mai áron számított díjakat teszi lehetővé. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me