KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szükséghelyzetről beszélt képviselő úr; '96. december 10-én adta be az interpellációs kérdéseit. Úgy gondolom, a helyzet önmagában mutatja azt, hogy a helyzet normális a térségben, tehát semmiféle szükséghelyzetből nem következett olyan különleges helyzet. Ennek ellenére teljesen jogos képviselő úr interpellációja, de azt is el kell mondanom, hogy 1996 decemberében, amikor benyújtásra került az interpellációja, akkor a homokháti kistérség azonnali megsegítésére nem volt lehetőség, és megítélésünk szerint az azonnali beavatkozásra nem is volt szükség.
Engedje meg képviselő úr, hogy a '96-os támogatásokról néhány szót szóljak. 1996-ban a területfejlesztési támogatásokra benyújtott pályázatokra 9,7 milliárd forint odaítéléséről döntöttek. Csongrád megye a differenciált felosztás eredményeként a területfejlesztési célelőirányzatból 173,1 millió, a területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési támogatási előirányzatból 185,5 millió forint támogatás odaítéléséről dönthetett. A Mórahalom térségéből beérkezett hat pályázatra a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács 45 millió forintot ítélt oda. A területi kiegyenlítést szolgáló támogatási előirányzatból szilárd útburkolat kiépítését Mórahalmon 17 millió, Ruzsán 8,4 millió forinttal támogatta.
A Népjóléti Minisztérium által hatodik éve irányított és támogatott falugondnoki programba fokozatosan kapcsoljuk be a jellegzetesen aprófalvas megyék mellett a külterületi lakott helyekkel, tanyás településszerkezettel rendelkező megyéket is.
(15.40)
Jelenleg tizenkét megyében mintegy háromszáz településen működik a falugondnoki szolgáltatás. 1996-ban 200 millió forintot fordítottunk a hálózat fejlesztésére és működtetésének támogatására. A meghívásos pályázati rendszerben folytatott fejlesztési program ez évi munkatervében szerepel Csongrád megye bekapcsolása is. Ezáltal lehetőség nyílik a hátrányos helyzetű kistérségek települési önkormányzatai számára, hogy a falugondnoki szolgáltatás bevezetéséhez nyújtott állami támogatást igényeljék. A gyakorlat által igazoltan a falugondnoki szolgáltatással biztosítható, hogy az aprófalvakban és a külterületi lakott helyeken a szociális ellátás körébe tartozó feladatok komplex módon megvalósulhassanak.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításakor - amit 1996-ban hajtottunk végre - a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokra vonatkozó szabályok körét kiegészítettük a falugondnoki szolgáltatással. Ezen speciális szolgáltatási forma kialakításához 1997-ben 280 millió forint fejlesztési forrást biztosított a Népjóléti Minisztérium költségvetésében. A fejlesztésekre vonatkozó pályázati kiírások megtörténtek, a pályázatokat az érintett települések önkormányzatai beadták. Az ön által megnevezett kistérségből tizenhét pályázat érkezett be, az elbírálás folyamatban van, és reményeink szerint számos település jut majd ebből forráshoz.
Ugyancsak a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény módosítása során került bővítésre a természetben nyújtott szociális ellátások köre a szociális földprogrammal, amely módot nyújt a települési önkormányzatok számára a rászoruló családok szükségleteinek kielégítését célzó gazdálkodás támogatására. A Népjóléti Minisztérium által támogatott szociális földprogram modellkísérlete iránt igen nagy az érdeklődés. Jelenleg nyolc megyében huszonhárom kistérség kétszáz településén működik szociális földprogram. 1996-ban 183 millió forintot fordítottunk új programok létesítésére, valamint a már működők fejlesztésére. 1997-ben a térségi válságkezelésre rendelkezésre álló 520 millió forint keret csak a legrosszabb gazdasági és társadalmi mutatókkal rendelkező megyék bekapcsolását teszi lehetővé a szociális földprogramba. Így sajnos az ön által megjelölt kistérségre ez évben forrás nem áll rendelkezésre, de úgy gondolom, hogy a jövő évi költségvetési tervezés során újabb forrásokhoz lehet jutni, amelyekből az ön által megjelölt igényt is ki lehet elégíteni.
Kérem képviselő urat, hogy bízzon a tárca és a kormány szociális érzékenységében, és fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti oldalon. - Derültség az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me