CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is szeretnék csatlakozni a Mikszáth Kálmánról történt megemlékezéshez, s nagyon helyesnek és méltónak tartom, hogy a magyar parlamentben szó esik a nagy íróról.
Én úgy vélem, hogy Mikszáth Kálmán életműve beépült nemcsak a könyvtárakba, nemcsak az irodalomtörténetbe, hanem a magyar népnek a lelkébe is - és ez a legfontosabb. Úgyhogy én arra hívnám fel a figyelmet, hogy ápoljuk azt a forrást, amit ez a nagy író nyújtott mindannyiunk számára.
Talán két dolgot emelnék ki csatlakozásomban. Az egyik az, amiről Urbán Árpád is szólt, hogy két nép életéről szól tulajdonképpen ez az életmű. S én úgy gondolom, hogy a jó palócok és a tót atyafiak nemcsak a Mikszáth-könyvtárban férnek meg egymás mellett, hanem akkor is megfértek egymás mellett, és gondolom, hogy ma is meg kell hogy férjenek egymás mellett, és meg is férnek. Itt tegnap elég sok szó esett a szlovákiai helyzetről, és a Mikszáth-életművel kapcsolatban is ki lehet fejezni reményünket, hogy tulajdonképpen a két nép - a jó palócok, tehát a magyarok, és a tót atyafiak - között nincsen kibékíthetetlen ellentét, és az európai szellem össze fogja hozni végül is úgy ezt a két népet ismét, hogy megszűnnek majd a problémák; ez egy reménynek a kifejezése Mikszáth méltatásával kapcsolatban.
Még egyet mondanék, erről is szó esett itt a hozzászólásban is: a parlamentről szóló tudósításai, írásai tulajdonképpen bearanyozták azt a századvégi parlamentet, amelyben ő élt és működött. Én úgy gondolom, hogy a mi parlamentünkre is ráférne egy ilyen bearanyozás valami nagy szellemtől. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me