DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban meglévő problémára hívta fel a figyelmet napirend előtti hozzászólásában képviselő asszony. Nem először hangzott el egyébként ez a Házban, és azt hiszem, azzal mindenki egyetért, hogy hatalmas az a munkateher, ami a képviselőkre hárul, ami az Országgyűlésre hárul, hiszen míg '90 előtt évente 4-5 törvényt fogadott... (Az egymással beszélgető ellenzéki képviselők felé:) Parancsol? - évente 4-5 törvényt fogadott... (Hangok az ellenzéki padsorokból.) Nem igaz! Tehát évente 4-5 törvényt fogadott el a parlament, addig '94-ben 95, '95-ben 125, '96-ban 131 törvényt kellett megtárgyalnunk és elfogadnunk.
Azt hiszem, érdemes lett volna egyébként '96 előtt is átnézni ezeket a statisztikákat, hiszen bár én nem voltam képviselő, de emlékszem, hogy volt, amikor az előző ciklusban is viszonylag szűkre szabott volt a nyári szünet, és emlékszem arra is, amikor közvetlenül szilveszter előtt kellett éjszaka is még szavazgatni. Azt hiszem egyébként, hogy ilyen a törvényhozás természete, amikor kezdődik egy ülésszak, akkor általában bizottsági előkészítés, általános vita, részletes vita van, tehát természetesen is viszonylag később történnek a szavazások.
Felmerültek az alkotmányossági kérdések is. Valóban mind a két ciklus parlamentje adott elég munkát az Alkotmánybíróságnak. Én azért látok egy lényeges különbséget: míg az előző ciklusban az Alkotmánybíróságnak általában a politikai jellegű kérdésekkel, az ezzel kapcsolatos törvényhozással kellett foglalkoznia, erre a parlamentre és erre a kormányra hárult a gazdasági rendszerváltásnak a megteremtése, a végigvitele, és eközben - talán természetes is, hiszen ez teljesen új terület volt, nem voltak máshonnan példák - becsúsztak hibák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me