DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Sokkal nagyobb önmérsékletre és sokkal nagyobb szerénységre adna okot a kormánypártoknak az elmúlt hároméves tevékenységük. (Zaj az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások: Jaj!) Részben azért, mert törvényhozásunk egyik legnagyobb problémája az, hogy számtalan olyan törvény kerül az Országgyűlés elé, amelyben még a kormánypártok sem értenek egyet.
Hadd mondjam el a legutolsót, amellyel magam találkoztam a múlt héten, ez a kormány és a miniszterek jogállásáról szóló törvény. Kardinális, alapvető kérdésekben mást mond az MSZP és mást mond az SZDSZ, és a két vezérszónok is elmondja, hogy nem ért egyet a beterjesztett javaslattal. Mire számít a beterjesztő, ha a két kormánypárt nem tud egyetérteni alapvető kérdésekben a törvényjavaslattal? Hadd mondjam el, hogy ez egy kétharmados törvény...
A másik, ami miatt nagyon nehézkesen megy törvényhozásunk munkája, az az, hogy a kormányon belül sincs egyeztetett álláspont számtalan törvény esetében. Például a legújabb meg nem egyezés tárgya a jogi személyiségű vállalkozások termőföldszerzése. S ennek kapcsán hadd mondjam el, kezemben tartom a földművelésügyi minisztériumi közigazgatási államtitkár május 6-án kelt levelét, amely arról tájékoztatja a mezőgazdasági bizottságot, hogy '97 első félévére mi a kormány jogalkotási programja: tíz darab törvény! Tíz darab törvény, amelyek között van a termőföld, törvényjavaslat a borról és alapvető törvényjavaslatok vannak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Be sincs nyújtva! Be sincs nyújtva, miközben a három törvénycsomag valószínű, hogy a ciklus végéig vagy a nyár előtt már nem lesz elfogadva.
A harmadik kérdés, amelyről szerettem volna beszélni, az az, hogy például a három csomag vonatkozásában, amikor az ellenzék azt kérte, hogy idő kell a törvényjavaslatok érdemi megvitatására, akkor azt a választ kapjuk, hogy obstrukcióval él az ellenzék. (Zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az az obstrukció, ha politikai okokból vagy ügyrendi, vagy eljárási kérdésekben húzzuk az időt; a világon nem ismer egyetlen ország olyan obstrukciót, amely törvényjavaslatok érdemi megtárgyalására kér időt a kormánypártoktól. (Varga Mihály: Így van!)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me