DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársam a nagy palócra emlékezett, aki a dualizmus korának második időszakában, a kálmánok időszakában kapcsolódott be a magyar parlament életébe, egy érdekes, általa elmesélt történettel:
Ellopták mint országgyűlési tudósítónak a kabátját a parlament folyosójáról. S akkor ő azt mondta a miniszterelnöknek, Tisza Kálmánnak: biztosíts nekem egy fogast a parlamentben! Akkor csak a képviselőknek volt fogasuk a parlamentben. Megértette ezt Tisza Kálmán, és a következő választáson Fogaras képviselőjeként választották meg, és Fogaras képviselője volt parlamenti életének teljes időszakában.
Világosan látott, mindent látott, de gyűlölet nélkül - ahogy előbb ez a felszólalásból világossá vált -, és mindent egy kicsit humorba oltva tudott kifejteni csodálatos működésében. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban és Angliában a legsikeresebb magyar író. Az ő műveit adták ki eddig is legnagyobb számban és a legnagyobb lelkesedés mellett.
(8.10)
Úgy gondolom, hogy bár ténylegesen nem volt gyakori felszólaló, de A tisztelt ház és az egyéb könyveivel a Magyar Országgyűlés legszebb visszatükröződését adta. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me