DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most itt nyár elején - két hatalmas törvénycsomag tárgyalásának idején és a tárgyalás ütemezését illető viták között - áttekintettük az elmúlt három év törvényalkotási munkáját, hiszen érdekelt bennünket, hogy vajon csak véletlenszerű-e az, vagy csak mi érezzük úgy, hogy mindig a félév vége felé hatalmas nagy rohamban következik a munka, és valahogy az időszakok elején olyan lazán és kényelmesen dolgozunk. Szerettük volna látni, hogyan is néz ez ki tényszerűen.
Nos, tehát megnéztük a törvényhozás ütemezését. Kivettük a törvénymódosításokat, hiszen azok az esetek jelentős részében kisebb jelentőségű ügyek, és kivettük a nemzetközi szerződések megerősítését, amelyek valóban nem nagy munkát igényelnek, nem nagy feladatot adnak a parlamentnek. Ezek után átnéztük - csak '96-tól -, hogy hogyan is dolgozott a magyar törvényhozás.
'96 első féléve öt hónapból állt. Ebből az öt hónapból az első három hónapban hat darab érdemi törvényt fogadott el a Magyar Országgyűlés, az utolsó két hónapban tizenhatot, tisztelt képviselőtársaim. A második félévben a három és fél hónapos ülésszakból az első két hónapban az Országgyűlés három darab érdemi törvényt fogadott el; az utolsó másfél hónapban tizenhatot, és ebben nincs benne a pótköltségvetés és az adótörvények módosítása. '97 első félévében az öt-öt és fél hónapos ülésszakban az első három hónapban hat kormány által beterjesztett törvényt fogadtunk el, és az utolsó másfél, talán két hónapban tervezünk elfogadni valahol húsz-harminc közötti törvényt, és ebben a teljes igazságszolgáltatási reform, a társadalombiztosítás reformja, az évtizedekre szóló nyugdíjrendszer reformja található.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon érdekes ez a statisztika. Tanácsos volna elgondolkodni rajta, hogy ez minek köszönhető. Mennyire kiegyensúlyozott a kormány munkája? Vajon véletlenszerű-e, hogy érdekes módon mindig egy-egy ülésszak utolsó időszakára koncentrálódnak a nagy törvények? Valahogy mindig hajszában kell meghozni őket, valahogy soha nincs időnk arra, hogy tisztességesen végiggondoljuk! Ez tendencia, tisztelt képviselőtársaim!
És hogy mik a következményei, arról is mondok néhány példát. '95 januárjában már módosítottuk az adótörvényt az átalányadó körüli súlyos zavarok miatt. '95-ben a nagy csomagtörvény hatalmas hajszájában, ahol szintén obstrukcióval vádolták az ellenzéket, amikor meg akarta vitatni a törvényeket (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Nem alaptalanul!), keresztülhajtották a parlamenten, majd nem alaptalanul, az ellenzéki érvek jogosnak bizonyultak, és az Alkotmánybíróság a törvények jó részét alkotmányellenesnek nyilvánította. (Dr. Toller László: Melyiket?)
(9.00)
'96 januárjában a kettős adótábla miatt volt zűrzavar az országban, igen sok probléma és feszültség. '96 nyarán keresztülhajtották a kórházi ágyakkal kapcsolatos törvényeket. Nagyon gyorsan kellett szavazni, hiszen már megint nem volt időnk végiggondolni; és ma már mindenki elmondja, hogy valóban ennek a törvénynek a hatását túlbecsülték, nem jött be, nem azok az eredményei, amiket szerettek volna. '97 januárjában az adó- és járulékmódosítások tüntetésekig és gyors törvénymódosításokhoz vezettek - nyilván azért, mert rendkívül sok idő volt megfontolni ezeket a törvényeket. A járulékmódosítás következménye többek között az egészségbiztosítás felhalmozódó hiánya is, hiszen a látványos járulékreform következménye az volt, hogy nem folyik be annyi járulék, mint amennyit számoltak.
Most pedig arra készülünk, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány eredeti elképzelései szerint 50 évre szóló döntéseket hozzunk néhány hét alatt, kapkodva, mert nincs időnk. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, gondolkozzanak el azon, vajon önöknek jó-e, ha évről évre állandó jelleggel, azonnal módosításra kerülő törvényeket hoznak menetrendszerűen, mert soha nincs időnk végiggondolni; és gondolkozzanak el azon is, ha most ennyire siettetik a nyugdíjreform törvényhozását, mit fognak tenni jövőre január, február, márciusban, ha kiderül, hogy az elkapkodott törvényhozás miatt a rendszer nem tud normálisan működni, és feszültségek keletkeznek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A választások előtt ez önöknek sem lenne jó, nem beszélve arról, hogy az ország számára milyen súlyos problémát jelentene.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me