DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Szeretnék köszönetet mondani képviselőtársunknak azért, amiért napirend előtt megemlékezett Mikszáth Kálmán születésének 150., halálának 87. évfordulójáról, Mikszáth Kálmánéról, a magyar irodalom kiemelkedő - és ha ennyi személyes hangvétel itt megengedhető: szerintem legnagyobb - prózaírójáról, az egykori országgyűlési képviselőről, aki itt e padokban ült és írta utánozhatatlan karcolatait a tisztelt Ház tevékenységéről.
A tárca nagyon fontosnak tartja azt, hogy kiemelkedő történelmi, irodalmi évfordulókra méltó keretek között emlékezzünk. E célra hoztunk létre egy többéves programot, és egy külön alapot az ezeréves államiság rendezvénysorozatának keretében, és így ilyen egymást erősítő, egymáshoz kapcsolódó rendezvények 2000-ig szolgálhatják a magyarságtudat ápolását.
'97 - Mikszáth-év; Magyar Bálint művelődési miniszter, az Országos Mikszáth Emlékbizottság elnöke Balassagyarmaton nyitotta meg január 16-án, azóta nem telik el hónap, hogy az ország valamely pontján, városában ne emlékeznének Mikszáth Kálmánra. Ma délelőtt koszorúzási ünnepséget tartanak Mikszáth Kálmán sírjánál; június 8-án Sepsiszentgyörgy mellett Illyefalván, ahol Mikszáth képviselő volt, avatja fel a művelődési miniszter Mikszáth szobrát. Az év végére elkészül a horpácsi Mikszáth-kúriában az állandó kiállítás.
Mikszáth Kálmán ma 87 éve halt meg. Ha szabad egy Horatiustól kölcsönzött fordulattal élne: ami benne a jobb rész, az műveiben él tovább. Az évfordulóra több tucat Mikszáth-mű, új Mikszáth-mű megjelenéséről tudunk. Az olvasáshoz hozzásegíti az olvasókat a könyvkiadás támogatásán túl a könyv iránti kereslet támogatása is, amelyet a tisztelt Ház különböző törvényekben éppen az elmúlt évben teremtett meg. Én azt gondolom, Mikszáth Kálmánra a legszebb emlékezés, az ő végakaratával összhangban is, hogyha olvassuk műveit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me