KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Először gratulálni szeretnék Varga Mihálynak, hogy bent sem volt a teremben, és nem hallotta a napirend előtti felszólalást, ehhez képest reagálni tudott rá. Talán ez az oka annak, hogy ekkorákat tévedett felszólalása kapcsán. Az eredeti megszólalás ugyanis arról szólt, hogy itt összefogásra van szükség, hogy ez nem rendőrségi kérdés (Varga Mihály: Nem csak!), mert ez egy folyamat - nem csak, így van -, aminek különböző állomásai vannak, ahol a megelőzésnek van a legnagyobb jelentősége. Nekünk igazából azt kell elérnünk, hogy kevesen legyenek azok, akik a kábítószer rabjaivá válnak. Dobos Krisztina erre hívta fel a figyelmet, és ezzel értett egyet mindenki.
Ehhez képest nem a rendőrség ötletszerű akcióiról kell beszélni, nem a büntetési tételek szigorításáról, hanem arról, tisztelt képviselőtársaim, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy egyre kevesebben legyenek azok, akik ennek a veszélynek ki vannak téve. Mit tud tenni a civil szféra, az egyes állampolgár, az önkormányzat, mit tudnak tenni persze a kormányzati szervek? Mit tud tenni ezen belül a rendőrség? Hogyan alakul ennek a büntetési része? (Varga Mihály: Hangolja össze!)
Csakhogy itt megint arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az a bizonyos csekély mennyiség, amelyről valóban érdemes vitatkozni - mert annak határait nehéz eltalálni -, valójában azért van, mert azt, aki fogyasztó, nem bűnözőnek tekintjük, hanem betegnek, szenvedélybetegnek (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), és azt akarjuk lehetővé tenni, hogy ő gyógykezeléssel visszavezethető legyen a társadalomba. Ezt viszont sokan arra használják fel, hogy kereskedőként e mögé a szabály mögé bújva próbáljanak meg a felelősségrevonás alól kimenekülni. Ezért ezzel a kérdéssel valóban érdemes foglalkozni.
Egy biztos: ez a probléma még nem robbant Magyarországon. Nagyon nagyok a veszélyek, ezért egyetértek a képviselőnő felszólalásával és azzal, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy itt nyáron olyan problémák lehetnek, amelyekkel érdemes foglalkozni. Természetesen a szükséges intézkedéseket, akciókat már elindítottuk. A pedagógusok képzése megkezdődött (Dr. Dobos Krisztina: '92-ben!), de ez egy másik téma. És várjuk is, hogy a pedagógusok hívják fel a figyelmet arra, ha az iskola ilyen veszélynek van kitéve, mert természetesen a rendőrség a kereskedők leleplezésében és felelősségrevonásában együtt tud működni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me