VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Teljesen igaza van Pusztai Erzsébet képviselő asszonynak, amikor a jogszabályalkotás kaotikus és kiszámíthatatlan viszonyait teszi szóvá. Azt gondolom, különösen akkor van igaza, amikor ez a gazdasági törvényhozásra vonatkozik. Egyszerűen azt kell megállapítanunk, hogy a kormány e jogszabályok beterjesztésekor nincs tekintettel a gazdaság szereplőire.
Két példát hadd említsek a korábbi időszakból. Emlékezhetünk rá, 1994-ben a költségvetési vitában a Fidesz javasolta, hogy a feketegazdaság elleni küzdelem és a bevételek behajtása érdekében az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség kapjon másfél milliárd forinttal nagyobb támogatást.
(9.10)
Akkor itt a kormánypárti képviselők ezt nevetve utasították el. Azt mondták, erre nincs pénz, ez komolytalan. Emlékszem rá, éppen Bauer Tamás kifogásolta legjobban ezt az intézkedést. Két hónappal később a pótköltségvetésben mit látunk viszont: a kormány a vám- és pénzügyőrségnek 3 milliárd forint plusztámogatást kívánt adni, s hát persze a kormánypárti képviselők ezt meg is szavazták. Én tehát azt gondolom, hogy ez az út nem járható.
De mondok egy másik példát is. Hétfőn tartotta tiltakozó nagygyűlését az Iparosok, Kereskedők és Vendéglátók Érdekképviseleti Szövetsége. Meghívták rá a miniszterelnök urat és a pénzügyminisztert is, sajnos ők nem tudtak ezen részt venni, de ott volt néhány párt képviselője; így kaptam meg én is ezt a felhívást. Ennek a felhívásnak első három pontja éppen azt kéri számon a kormánytól, hogy egyrészt szakítson a vállalkozásokat sújtó, gyakran átgondolatlan és ötletszerű jogszabály-előkészítés és törvényalkotás gyakorlatával. Kettő: hagyjon időt hatásvizsgálat elkészítésére, mert ezek a jogszabályok a vállalkozókat sújtják. Végül harmadrészt azt követelik, hogy legyenek időtállóak ezek a szabályozások, és ne kerüljön sor arra, mint amire 1995-ben, hogy szinte háromhetente került sor adó-, illeték- és vámjogszabály módosítására. Ez a gyakorlat nem járható - az ötéves tervek időszaka lejárt. Meg kell tanulni ennek a kormánynak is demokratikus körülmények között, egy jogállam keretei között a jogszabály-alkotással foglalkoznia. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me