KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban a kormány is úgy gondolja, hogy az Európai Szociális Chartát előbb-utóbb ratifikálni kell. Ennek előkészítő munkálatai előrehaladott stádiumban vannak. Képviselő úr biztosan tudja, de másoknak is tudni kell, hogy a chartának szigorú ellenőrzési mechanizmusa van, amelynek során az egyes paragrafusok alapján jogi szakértői vélemény készül arról, hogy az adott ország jogrendje megfelel-e a független szakértői bizottság által 1961 óta kialakított esetjognak, és ha eltérések vannak, akkor egy külön bizottság értékeli, hogy ezek még elfogadható eltérések, vagy ajánlást tesznek az ország kormányának a szükséges törvénymódosításra.
Az Európai Szociális Charta zömében olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek a társadalombiztosítási rendszer, a foglalkoztatáspolitika, a rehabilitációs intézményrendszer, a gyermekek oktatása - és nem sorolom, tehát ilyen területek elemzésével foglalkozik. Ezek azok a területek, amelyek jelenleg az Országgyűlés előtt vannak, vagy éppen az elmúlt hetekben kerültek elfogadásra, mint például a gyermekek védelméről szóló törvény.
Éppen ezért tárcánk célja az, hogy igen rövid időn belül, még reményeink szerint ebben a parlamenti ciklusban elkészítjük a ratifikációt, oly módon, hogy a szociális charta esetjogi gyakorlatát is feldolgozva tudjuk bemutatni, hogy mely szakaszok tekintetében vállalható a ratifikálás az új törvényeknek megfelelően, és mely szakaszokat nem javaslunk egyelőre ratifikálni. Tárcánk célja, hogy a ratifikációhoz olyan előterjesztést nyújtson be az Országgyűlésnek, amelyben a képviselők megalapozottan tudják vállalni, hogy hazánk megfelel a követelményeknek, és nemcsak vágyként tűzik ki bizonyos szociális célok elérését. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me