DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Igen, először csak két percben kértem szót, elnök asszony, és egy kérdést szeretnék feltenni a kormány egyetlen jelen lévő képviselőjéhez, hogy... (Dr. Hack Péter: Az ellenzék részvétele...?) Igen, Hack Péter megjegyzésére csak hadd mondjam azt, hogy egyelőre most az ellenzéki képviselők többségben vannak a Házban; ez elég ritka pillanat ugyan, de most éppen erről van szó - úgyhogy ennyit a részvételről.
A kérdésem a következő: immáron lassan a hatodik órájába lép ez a vita, a múlt heti vitakezdést nem számítva, és az igazságügy-miniszteren kívül, aki az expozét megtartotta, a kormány képviselője semmilyen módon sem reagált a vitában elhangzottakra. Itt nagyon sok kérdés, nagyon sok kétely elhangzott. Én magam is a hozzászólásomban jórészt ezekre helyeztem a hangsúlyt, és kértem, hogy azoknak a hatásvizsgálatoknak a bemutatására, azoknak az elemzéseknek az ismertetésére kerüljön sor itt a vitában, amelyek elmaradtak a bizottsági ülésen.
Államtitkár úr, ön tett erre egyébként ígéretet 1997. február 5-én, amikor az alkotmány- és igazságügyi bizottság igazságügyi reformot előkészítő albizottságának első ülésén a következőket mondta arra a kérdésre, hogy ilyen hatásvizsgálatok készülnek-e: "természetesen, elvben minden benyújtott törvényjavaslathoz kellene hatástanulmány, de párhuzamosan folyik, elkészül, ezt is el fogjuk ide is hozni az albizottság elé, de nyilván a törvénycsomag benyújtásakor is." Nos, lássuk! Szeretnénk ezt látni: nem láttuk sem az albizottság előtt, sem az alkotmányügyi bizottság előtt, sem itt a Ház előtt, sem az igazságügy-miniszteri expozéban. Kapjunk végre választ ezekre a kérdésekre! Kapjunk végre választ ezekre a kételyekre!
Világosan kiderült az - amit én prognosztizáltam a beszédemben -, hogy az ellenzéki képviselők jó része nem a célokkal kíván vitatkozni, nem a diagnózissal kíván vitatkozni, hanem azt vitatja, hogy megfelelő módon előkészítették-e ezt a csomagot. És itt nagyon sok kérdés elhangzott! Önök is elismerik azt, hogy ez komolyabb kérdés annál, mintsem hogy így lóhalálában el lehessen dönteni ezeket a kérdéseket. Lássuk akkor! Oszlassák el a kételyeinket! Válaszolják meg ezeket a kérdéseket! Hátha ilyen értelemben egyértelműen választ kapunk, és akkor nem kell a jövő héten vagy az azt követő hetekben ezekkel a kérdésekkel a továbbiakban foglalkoznunk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me