DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Talán szerencsés lenne - bár nem lehet - két részre bontani jelenleg ennek a reformnak a vitáját. Az egyik a bíróságok igazgatása, a függetlenség megteremtése, ebbe érteném bele az OIT-t; a másik oldala pedig a fórumrendszer átalakítása.
Engedtessék meg, hogy ezért az alkotmány-előkészítő bizottság tagjaként úgy emlékezzem vissza az eseményekre, hogy az OIT-t négy párt nem támogatta az alkotmány-előkészítő bizottság ülésén. Tudniillik, akik elvben azt mondták, hogy egyetértenek, azok kapcsolták azzal, hogy ha az ügyészséget alárendelik az igazságügy-miniszternek. Ezért az új alkotmány koncepciójába ez a jogintézmény bele sem került.
Ezzel ellentétes volt a táblák, illetőleg a fórumrendszer átalakításának kérdése. Ott volt egyfajta konszenzus. Ott láttuk, hogy ez a kérdés elkerülhetetlen, ezért az új alkotmányban nem kívántuk szigorúan szabályozni a jelenlegi rendszert, hanem anélkül, hogy megjelölné a helyi bíróságokat, az új alkotmány koncepciója már bírósági szervezetrendszer számára nem az alkotmányt tartotta volna nevesítendő jogforrásnak, hanem a külön törvényt.
A táblákkal kapcsolatban pedig megpróbáltam hangsúlyozni - az idő rövidsége miatt nyilvánvalóan nem lehet -, hogy önmagában a táblák felállítása, az ügyek átcsoportosítása bizonyos bírói szintekről nem rossz dolog. Annak megvan a maga indoka és oka. A bevezetés időpontja a kérdéses, hogy a bíróságok képesek lesznek-e addig a fölhalmozott ügyhányadukat földolgozva indulni az új fórumrendszerben, lesz-e elég bíró vagy sem. Ha az öt tábla helyett föl fog állni három, a három táblához kinevezik a bírókat, és utána még kettőt létrehoznak, ez megint egy olyan indokolatlan szervezeti átcsoportosítást jelent, amire eleve nem lehet fölkészülni. Itt a koncepcionális vita a táblák esetében - azt hiszem - közöttünk inkább azon van, hogy az előkészítés időtartama nem elegendő ahhoz, hogy a kívánt célok megvalósuljanak.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me