DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A Házas József képviselő úr és társainak T/3145. számú önálló képviselői indítványához az Országos Magyar Vadászkamaráról a kormány a következő ajánlást teszi.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést arról, hogy 1996. február 23-án az 1013-as kormányhatározat meghatározta azoknak a szakmai kamaráknak a körét és létesítésének módját, amelyet általános érvénnyel a Ház előtt támogatni kíván.
A kormány álláspontja szerint a szakmai kamara létrehozására irányuló kezdeményezés támogatható, ha a kamara a tagságához, illetve a tagsága által végzett tevékenységéhez kapcsolódó közfeladatok ellátására jön létre, és pontosan meghatározható e közfeladatok köre, továbbá a tagok által gyakorolt hivatás olyan szakmai bizalmi viszonyt testesít meg, amelyből eredő etikai kötelezettségeket az önszerveződés keretei között hatékonyan juttathatják érvényre.
(22.20)
Ez az előterjesztés mindenben megfelel ennek a követelményrendszernek. Két dologról illene itt most szólni, amely ennek a kamarának a megalkotását és létrehozását különösen indokolja.
Az egyik: Házas József is említette, hogy olyan speciális szakmai tevékenységről van szó, ami nemcsak sport, hanem hivatás is egy bizonyos körben, és amelyet veszélyes tevékenységnek hívunk, hisz fegyverrel és nem olyan jellegű fegyveres testület körében végeznek, amelynek ellenőrzése szakmai köztestületi feladatokat mindenféleképpen indokoltnak tart.
A másik: a vadászati törvény létrehozásával, megalkotásával olyan speciális szabályozás alakult ki, amely ezt a tevékenységet túlnyomó többségében ma is olyan területen gyakorolja, amely az adott földterület tulajdonosának bizonyos rendelkezési jogát csorbítja. Amikor tehát az előterjesztők azt mondják, hogy ebből a körből azt az etikailag, szakmailag oda nem illő, a szabályokat súlyosan megszegő személyt el kell távolítani, a megfelelő kontrollt érvényesíteni kell, akkor nemcsak azok érdekében szólnak, akik ezt a tevékenységet folytatják, hanem kvázi a védelmet is biztosítják mindazok számára, akik a saját földterületükön vagy nem kívántak, vagy nem tudtak vadászni, de rendelkezési jogukat - a törvény hatályánál fogva - a vadászat gyakorlására át kellett hogy engedjék. Ezzel a kamarai szabályozással ki kell hogy alakuljon egy olyan kölcsönös bizalmi viszony, ami nemcsak egy bérleti szerződés alapján a polgári jog szabályait, hanem törvényi felhatalmazás alapján szakmai, köztestületi kontrollt is eredményez. Ezért a kormány e szempontból is különösen indokoltnak tartja a benyújtott törvényjavaslat elfogadását, illetve mielőbbi tárgyalását.
A Magyar Országos Vadászkamara megalakulásának tervezett időpontja egybeesik az országos vadásznapok őszi rendezvénysorozatának megkezdésével. Ezért nagyon szeretnénk, hogyha a hatálybalépés az Országgyűlés felhatalmazása alapján úgy kerülhetne itt elfogadásra, hogy már a megalakulást az országos vadásznapok ünnepségsorozatába tudnánk beilleszteni. Azt hiszem, e törvény elfogadásával az az áldatlan vita, amely a területkialakításokkal, a vadászati törvény anomáliáival, a földtulajdonjog korlátozásával egy bizonyos - idézőjelben - kiváltságosnak vélt körrel szembeni ellenérzés oldására, a törvényi szabályozás harmóniájára és egy olyan tevékenység gyakorlására vonatkozik, amelyben első a vadvédelem, a második a vadgazdálkodás - sorrendiség nélkül -, a természetvédelem, a természet fenntartása, és csak ez után következik az a sport, amelynek - egyesek kedvtelésből, mások megszállottságból és nagyon sokan mint kívülállók, szimpátiával tekintve - társadalmi elismertséget is biztosítani fognak e tevékenység folytatói. A kormány részéről ajánlom a tisztelt képviselőtársaknak e törvény elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me