DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amit Boross Péter és felszólaló képviselőtársaim - Varga Mihály és Torgyán József - érintettek a magyar energetikai szektor privatizációjáról, úgy hiszem, teljes egészében helytálló, hiszen a stratégiailag legmeghatározóbb vagyontárgyak kerültek többségi vagy a többségi jogok birtoklása szempontjából külföldiek tulajdonába. Sajnálatos módon mindez akkor történt meg, amikor a mai napon is él az az országgyűlési határozat, amelyik 1993. április 9-én jóváhagyta a kormány energetikai stratégiáját, koncepcióját, amelyikben többek között olyan privatizációs elképzelések felvázolására került sor - mint ahogy Boross Péter mondotta -, hogy maximum egyharmadban kerülnének privatizálásra ezek a nemzetgazdaság szempontjából ennyire fontos vállalkozások; és az is felerészben a fejlesztéshez nélkülözhetetlen források bevonásával, tehát részben kivásárlással, részben tőkeemeléssel.
Ez azért nagyon fontos, mert amennyiben igaz, amit Szalay Gábor elmondott - és igaz -, hogy ezen vállalkozásoknak nagymértékű forrásra van szükségük, akkor ez a privatizáció pontosan ezt a fajta forrásbevonást nem teremtette meg, hiszen csak a költségvetés jutott forrásokhoz, és tulajdonképpen a mai napig nem ismertek azok a kötelezettségvállalások, amelyekre akkor mind Suchman Tamás miniszter úr, mind azóta Csiha miniszter asszony már ígéretet tett, hogy ezen szerződések záradékaiba, illetve a garanciavállalásokba betekinthetünk.
Még egyetlenegy gondolat, tisztelt képviselőtársaim: még nem veszett el minden, hiszen a Magyar Villamosművek Részvénytársaság, a paksi atomerőmű és az országos villamos távvezeték-rendszer esetében (Az elnök a csengő kocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) a nemzeti tulajdonlás megteremthető - ez még mindig rajtunk áll. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me