DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm MSZP-s képviselőtársaim elismerő moraját, és hadd jelezzem, hogy a napirend előtti felszólalásnak a kisgazda frakció azt a címet adta, "Hová vezet Horn Gyula miniszterelnök útja?". És ezt a témakört csak úgy lehet megközelíteni, hogyha megállapítjuk: az országot a tiltakozás hulláma borítja el. Tiltakoznak a mezőgazdasági termelők azért, mert Rákosi Mátyás óta soha nem látott újabb padlássöprő jelent meg a magyar politika színpadán, és ez a padlássöprő, bár ugyanazt az iskolát járta a Szovjetunióban, mint Rákosi Mátyás... - de úgy gondolom, hogy olyan elképesztő helyzet talán még Rákosi Mátyás alatt sem keletkezett a magyar mezőgazdaságban, mint most.
(15.40)
De nemcsak a padlássöprők által agyongyötört, vidéki, mezőgazdasági termelők sínylik meg ezt a politikát, hanem úgy gondoljuk, hogy kisöpörték az egyetemeket, a kutatóintézeteket, a diákok zsebeit, a középiskolákat, az elemi iskolákat, a kórházakat és mindent, amit a magyar nép létrehozott.
Sajnálatos módon Horn Gyula miniszterelnök úr kisöpörte az 5-ös útról a vidéki települések lakóit is, akik korábban fizették az Útalapot; most pedig úthasználati díjjal akarják sarcolni őket. Míg Horn Gyula az útdézsmát vetette ki, és az elképesztően előnytelen koncessziót jogszerűnek minősíti, a francia rendőrség letartóztatta a magyar kormány üzlettársát, az 5-ös út társtulajdonosát. Akik pedig valóban takarítani akarnak - a fővárosi és a miskolci szippantókra gondolunk -, azokat a Horn-Bauerkormány elszippantotta a munka elől. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)
És amíg az egész ország forrong, az egykori taxisblokád barikádviselt veteránja, Pető Iván, a belvárosból ócsárolta (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) az arca verítékével és kérges kezeivel földjét művelni akaró magyar népet. Az a Pető Iván mond hamis ítéletet a magyar nép felett, akinek erkölcsi érzületét csak a benzináremelésnek az a része sértette, amikor 1990. október 25-én 56-60 forintra emelték fel az akkori benzinárakat, de hogy időközben ezen benzinárakat a saját kormánya 150 körüli összegre emelte, az már ugyanennek a politikai irányzatnak az erkölcsi érzületét nem sértette, hanem azt a modernizáció részének tekinti. (Folyamatos zaj.) És ha valaki ezekbe a gyilkos intézkedésekbe belerokkanna, a parasztságot gyalázó pártvezetés azt egy természetes, az átalakulással járó áldozatnak minősíti.
A Pető Iván által mozgósított Horn-Bauer-kormány ezt (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) stabilizációnak nevezi, holott csak a nyomort, a válságot és kilátástalanságot állandósították; és ne csodálkozzanak ezért, hogy a magyar nép az utakra kényszerült, és a Független Kisgazdapárt - amelyről Pető Iván oly elítélően nyilatkozott - természetes, hogy kiállt, kiáll és ki is fog állni a magyar nép mellett, ki fog állni a magyar vidék mellett; és mi úgy gondoljuk, ha joga volt Pető Ivánnak a taxisblokád idején azt mondani, hogy ez a népakarat kinyilvánítása volt, akkor a sokkal inkább és valóban a nép által lebonyolított útdemonstrációkat illetően, úgy gondolom, legalább ez a jog megilleti (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő lejártát.) a Független Kisgazdapártot is, hogy azt a nép demonstrációjának, jogos és igazságos demonstrációnak minősítse. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me