DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága 1997. február 19-ei ülésén megvitatta a törvényjavaslatot.
A törvény tárgyalását a következő dolgok teszik indokolttá: tekintettel a kialakult információrobbanásra és a számítástechnika gyors fejlődésére, az egészségügyi adatokat is fokozottabb védelemben kell részesíteni. Az 1992. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint különleges adatnak kell tekinteni az egészségügyi adatokat, s azok csak akkor kezelhetők, ha ehhez az érintett írásban hozzájárul vagy az adatkezelést törvény elrendeli. Figyelembe véve azt, hogy az egészségügyi adatok esetén nem lehet mindig beszerezni az írásos beleegyezést - gondoljunk sürgős szükségre, életveszélyes állapotokra -, ha minden esetben írásos beleegyezést írna elő a törvény, az egészségügy működése lehetetlenné válna.
A törvénytervezet egyébként még két nemzetközi kapcsolódási ponttal is bír, ilyen nevezetesen az Európa Tanács 108. számú egyezménye, amely a személyes adatok védelméről szól. Ezt az egyezményt Magyarország '93-ban aláírta; ez az egyetlen olyan speciális ágazati törvény, amely hiányzik ahhoz, hogy ezt ratifikálni tudjuk. A másik az Európai Uniónak a személyes adatok védelméről szóló direktívája - ez egy 1995-ös direktíva. A törvénytervezet ezen direktívával összhangban van, elfogadása esetén Magyarország minden jogharmonizációs kötelezettségének eleget tesz ezen a területen is.
A vita során szó volt arról, hogy a törvény elfogadása esetén nem kell változtatni a jelenleg érvényben lévő dokumentációkon, nyomtatványokon, másrészt igen fontos kérdést old meg a törvénytervezet, nevezetesen azt a kérdést, hogy meddig kell tárolni az egészségügyben az adatokat. Másrészt néhány speciális adathordozó, például a röntgenfilmek tárolási módjáról, idejéről, valamint a boncjegyzőkönyvek kiadhatóságáról is szó esett a vita során. Az adatok tárolási módozatairól - mágneslemez, irat - minden intézmény maga dönthet. Érdekes kérdés a tárolás költségvonzata is.
A fent említett rövid általános vita és néhány speciális kérdés megtárgyalása után a bizottság a törvénytervezetet egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me