DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az olajszőkítéssel foglalkozó bűnözők mellett új olajmaffia ütötte fel a fejét az országban. Néhány találékony üzletember - vegyészek közreműködésével - kitalált még az olajszőkítésnél is nagyobb pénzkereseti lehetőséget. A bomba üzlet lényege, hogy petróleumból, csapágyolajból és más adalékokból gázolajat állítanak elő. A költsége sokkal alacsonyabb, mintha gázolajat hoznának be az országba.
Az egyik alapanyagot, a csapágyolajat többek között Ausztriából és Németországból szerzik be. Ez nem fogyasztásiadó-köteles, ezért még a vám- és adóilletmények kifizetése után is olcsó marad.
(15.00)
Literenkénti beszerzési ára az importőrök számára 16-25 forint, amit 70-75 forintért adnak tovább, bár számlát csak kevesebbről adnak, nehogy a nagy nyereségnek nyoma maradjon.
Ki veszi a csapágyolajat? Viszonteladók és néhány benzinkutas, aki hajlandó kockáztatni, és vállalja, hogy maga keveri be az árut. Az adalékanyagok beszerzésére néhány kereskedő specializálta magát. Ők részben külföldről, részben a Mol Rt. finomítójától szerzik be a keveréshez szükséges petróleumot, ami jövedékköteles. Saját telepükön kevernek hozzá 25-30 százalékos arányban valamilyen más anyagot, így állítják elő a gázolajjavító adalékot. Ez viszont már nem jövedékköteles termék, így bárki megveheti, és meg is veszi, aki tudja, miről van szó és benne van az üzletben. A javítókeverék literéért 70-80 forintot fizetnek. Ha a csapágyolaj vagy az adalékanyag eladója nem számlaképes, nem esik kétségbe: közvetítőn keresztül kizárólag számlázásra alakult cégekhez fordulnak, amelyek bármiről szívesen adnak számlát, bizonylatot literenként 7-11 forintért.
Ennyi közreműködő után a láncolat végén vajon mennyibe kerül a keveréssel előállított gázolaj? Számla nélküli ára a vevő telephelyére szállítva 80-88 forint, számlás ára 87-98 forint. Ebben már benne van a közvetítő jutaléka is. Az üzlet attól bomba, hogy nem jövedéki termékből jövedéki üzemanyagot állítanak elő. Tudomásunk szerint a VPOP illetékesei jól ismerik a szisztémát, tudják, hogyan működik az üzlet, de bizonyítási gondjaik vannak. A jövedéki törvény közelmúltban történt módosítása, amely kiterjeszti a törvény hatályát a belsőégésű motorok üzemanyagának értékesítésére és felhasználására, nem ad megoldást a kérdésre.
Kérdezem államtitkár úrtól: ismeri-e a maffia új gázolaj-hamisítási módszerét? A VPOP, illetve a legfőbb ügyész felé megtették-e a szükséges intézkedéseket az országos bűnügy felderítésére? (Moraj.) Az olajcsalást lehetővé tevő joghézagok megszüntetésére kezdeményeztek-e törvénymódosítást? Nagy érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me