AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! A Pénzügyminisztérium felkérte a VPOP-t, intézkedjék az utólagos ellenőrzés során kiszabott vámterhek azonnali végrehajtásának felfüggesztéséről, és biztosítsa, hogy a fizetési kötelezettség jogszerűségének eldöntéséhez minden esetben kerüljön sor a vámtörvényben előírt feltételek meglétének vizsgálatára, különös tekintettel a vámmentesen vámkezelt készülékek és műszerek felhasználási céljának gyakorlati teljesülésére.
A VPOP ilyen tartalmú utasítást adott az illetékes vámhivataloknak. A vámhatósági utóellenőrzés kapcsán kivetett vámterhek csak akkor tekinthetők jogszerűnek, ha tételesen bizonyítást nyert, hogy a vámkezelés törvényben előírt feltételei nem állnak fenn. Az erre vonatkozó vizsgálatok folyamatban vannak, a kiszabott vámterhek a vizsgálat eredményétől függően annak lezárását követően válhatnak végrehajthatóvá.
A kormány a vámtörvény-módosítási javaslat kapcsán érdemben foglalkozott e kérdés újraszabályozásával is. A kormány az oktatási és tudományos készülékek vámmentességi jogcímének szabályozására olyan pontosító javaslatot terjeszt elő, amely megőrzi a hatályos rendelkezések elemeit, de egyidejűleg a vámkezelés végrehajtási feltételeit egyértelműbbé teszi. Így például a behozott készülékek tudományos jellegének meghatározásától, illetve igazolásától annak gyakorlati értelmezési problémái miatt eltekintene, s a felhasználási cél minősítené egyúttal a tudományos jelleget is. A hazai termelés- és piacvédelmet a közbeszerzési pályázati feltételek igazolása helyettesítené. Az említett módosítás elfogadása esetén remélhetőleg csökkenthetők a jogcím alkalmazásának végrehajtási problémái.
(16.00)
A hatályos törvényi rendelkezések értelmezéséből eredő eddigi problémákra tekintettel megfontolható, hogy a törvénymódosítás kapcsán átmeneti rendelkezés megfogalmazásával visszamenőleges hatállyal is enyhíthetők, illetve pontosíthatók legyenek az említett vámmentességi feltételek, így például a termékek tudományos jellegének, illetve azok tudományos egyenértékűségének igazolási feltételei. Erről a törvényjavaslat parlamenti tárgyalásai során célszerű majd vitát folytatni és dönteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me