DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! (Dr. Surányi György felé fordulva:) Elnök Úr! Az elmúlt napok negatív szenzációja a Postabankkal szemben hirtelen fellángolt, majd kihunyt betét- és befektetés-kivételi roham volt. Politikai és üzleti körök meghatározott, egyöntetű és szinte összehangoltnak tűnő fellépése és kiállása megakadályozta a pénzügyi pánik továbbterjedését. A Magyar Demokrata Néppárt is ennek jegyében cselekedett.
Ugyanakkor kérdések tömege maradt megválaszolatlan. Tovább lappang a ki nem mondott bizonytalanság a magyar polgárokban. Az okok vizsgálatában és elhárításában a Magyar Nemzeti Banknak kötelezettségei és felelőssége van. Kérdéseim:
1. A Postabanknál tapasztalt és ehhez hasonló bizalmatlansági válsághelyzetek veszélyeztethetik-e a gazdaság egyensúlyát?
2. A betétmegszüntetési roham veszélyeztethette-e a nemzeti fizetőeszköz belső és külső vásárlóerejét?
3. Észlelt-e bármi szokatlant az MNB információs rendszerén keresztül a pánik kitörése előtt a Postabankkal kapcsolatban?
4. Az MNB-ről szóló törvény szerint - különös tekintettel a módosított, 1991. évi LX. törvény 53. §-ában előírtakra - milyen intézkedéseket tett az MNB a pánikhelyzet kitörésének elhárítására?
5. Hogyan történt meg a 20 milliárdot meghaladó készpénz biztosítása, milyen előzetes és folyamatos intézkedések kellettek ehhez?
6. Milyen intézkedéseket tesz az MNB, hogy megelőzze a szükséghelyzetek kialakulását és oldja a bizalmatlanságot?
7. Nem tartja-e indokoltnak az MNB elnöke, hogy a magyar pénzügyi rendszer egyensúlyáról, annak biztonságáról és a pánikhelyzetek megelőzéséről jelentést készítsen az Országgyűlésnek?
Várom kérdéseimre elnök úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me