CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ez a téma sokkal komolyabb és sokkal tragikusabb, mint hogy bizonyos fokig a nevetés irányába vihetnénk el.
Úgy vélem, abban igaza van Pető Ivánnak, hogy nem a kisgazdák keltik ezeket a feszültségeket... - (Dr. Hack Péter közbeszólására:) tudom -, hanem alapvetően a jelenleg kormányzó koalíció. És az is igaz, és azt is örömmel üdvözlöm Pető Iván szavaiban, hogy jogosnak nevezte az elégedetlenségeket.
De ebben a rövid időkeretben szabad legyen rámutatnom egy politikai összefüggésre! Tulajdonképpen mi történt itt Magyarországon a piacgazdaság és a szabadság korszakának beköszönte óta? Az történt, hogy az első ciklusban a kormány igyekezett megteremteni az előremutató lépéseket, és közgazdasági téren az ellenzék erőteljesen visszafogta. Én emlékeztetek rá, hogy még a kétkulcsos áfa bevezetését is ellenezték, holott az egy abszolút közgazdasági követelmény volt, amire épülhetett a további szabályozás. (Zaj. - Közbeszólások az SZDSZ padsoraiból.) Én emlékeztetek rá, az ellenzék annak idején nem szavazta meg a kétkulcsos áfa bevezetését. Én emlékeztetek rá, hogy akkor mennyi bírálat hangzott el a kormányzat felé, hogy keveset költ a szociális területekre. Most visszamenőleg ez úgy hangzik el, hogy túl sokat költött, és ezzel tette tönkre az ország egyensúlyi helyzetét, ezek olyan súlyos politikai terhek, amelyeket ez a ciklus is visel.
Ebben a ciklusban pedig mi történt? A jelenlegi hatalom olyan várakozást keltett a lakosságban, hogy szociális területen sokkal többet fog adni, hiszen az előző kormány szociálisan érzéketlen volt.
(9.20)
Olyan várakozást keltett, hogy igenis könnyűszerrel túl lehet majd lépni a gazdasági nehézségeken, és az ország életszínvonala rövidesen és jelentősen javulni fog. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Sajnos, az ellenkezője következett be, ezért állítom azt, hogy a kormányzat okozta ezeket a feszültségeket, és ezért mondom én is azt, hogy jogos az elégedetlenség. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me