DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Én úgy gondolom, az a téma, amit Raskó György említett, rendkívül fontos, mert semmi okunk nincs arra, hogy valamilyen formában is úgy ítéljük meg, hogy a magyar gazdaság túljutott a mélyponton, és elindult azon a fejlődési úton, amelyik az elkövetkező évek kitöréseit biztosíthatja. Hisz a külkereskedelmi mérleg - annak ellenére, hogy a tavalyi évben vámpótlék, importkorlátozás, exporttámogatás érvényesült - majdnem 50 százalékkal lett nagyobb hiányú, mint amit a költségvetésben terveztünk.
Az az 1,6 milliárd működőtőke, amelyik az országba beáramlott, és a fizetési mérlegben kedvezőbb hatásokat eredményezett, annak a bizalomnak köszönhető, amelyet a magyar gazdaság az eddigiekben fel tudott mutatni.
Az is igaz, amit Akar államtitkár úr mondott, hogy a feldolgozóipari fejlesztések területén a beruházásokban 10 százalékot meghaladó növekedés történt. Azonban azt is szeretném mondani, hogy ez pontosan a megelőző évek, és elsősorban a '94-et megelőző évek beruházásösztönző támogatása következménye. Szeretném hangoztatni, hogy a jövő szempontjából annyira jelentős építőipari tevékenység 1996-ban közel 5 százalékkal esett vissza, a mélyépítői beruházások, amelyek az elkövetkező évek építőipari beruházásainak a meghatározó részét képezik, majdnem 10 százalékkal estek vissza, a gépipari beruházások pedig stagnálnak.
Én, tisztelt államtitkár úr, semmiféleképpen nem látom ebben azt a lehetőséget, amelyik azt a nagyfokú kitörést eredményezi.
Engedjen még egy gondolatot az inflációról. Én nem vonom kétségbe, hogy ebben a pillanatban 18-19 százalék között mozog, de kíváncsi vagyok, hogy majd az első negyedévben esedékes újabb energiaár-emelés, amelyet önök már jeleztek, mennyiben fogja ezt befolyásolni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me