DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Ha röviden válaszolnék a kérdésére, azt mondhatnám, hogy a kedvezményezett települések listájáról azért kerülhetett ki néhány település, mert megváltozott mind a besorolás alapját képező mutatók köre - hiszen ma 15 olyan mutató alapján történik meg a besorolás, amire eddig nem volt példa -, a megfigyelés időpontja és az alkalmazott módszer is. Nagyon fontos továbbá, hogy a lista a települési szintű adatokon nyugszik. Ez a besorolás objektív kritériumok, komplex mutatórendszer és a helyi munkanélküliségi ráták szerint történt.
A kritériumokat - és ezt hangsúlyozom a képviselő úrnak - a KSH bevonásával egy, a téma legnevesebb kutatóival kibővített tárcaközi szakértői testület határozta meg, a konkrét számításokat a Központi Statisztikai Hivatal végezte.
Én azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy tökéletes besorolást készíteni és természetesen minden település számára elfogadható listát összeállítani nem lehet, hiszen minden módszernek megvannak a maga hibái, de azt gondolom, hogy a jelenlegi módszer sokkal jobban közelíti a települések fejlettségbeli különbségeit, mint az eddig az adatok alapján lehetséges volt.
Az általam elmondottak alátámasztására hozzátennék néhány adatot a tisztelt képviselő úrnak. A kedvezményezett települések népességének száma 15 százalékról 26,7 százalékra nőtt. A listán szereplő települések száma nem kevés: 1405, 51-gyel több, mint a korábbi lista volt, s 1091 korábban is támogatott település szerepel benne; 1 674 420 főt érint. Az új szisztéma nyertesei zömében a kistelepülések, 616 ötszáz fő alatti lakossal rendelkező aprófalu kerülhetett bele, ami mind számukban, mind jövedelmezői pozícióikat tekintve kimutatható, míg legfőbb veszteségei a korábban csupán térségi alapon történt besorolást nyert körzetközpontok voltak. Kérem képviselő urat, fogadja el válaszomat. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me