BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A részletes vitának ebben a szakaszában nagyon röviden egyetlenegy kérdéssel szeretnék foglalkozni, ez pedig a gyermeki jogokat érintő kérdés. Egy olyan kérdés, ami tulajdonképpen kimaradt a törvényből, és őszintén remélem, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még lehet valamit tenni ennek a gondolatnak az érdekében.
Mi az általános vitában nagyon sokan dicsértük ezt a törvényt, és elsősorban koncepcionálisan dicsértük, nemcsak mi, kormánypárti képviselők, hanem ellenzéki képviselők is. És való igaz, a gyermeki jogok egy nagyon logikus sorrendben fel vannak sorolva; ezeket a 6. § tartalmazza alapvetően, illetve a törvény II. fejezete foglalkozik a jogokkal és a kötelezettségekkel, amelyekről az előbb Bauer Tamás beszélt.
A jogok onnan indulnak, hogy joga van a gyermeknek a saját családi környezetében nevelkedni, joga van ahhoz, hogy ehhez segítséget kapjon, joga van a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeknek különleges ellátáshoz. Szól a jogok sora arról, hogy joga van többféle értelemben is védelemben részesülni.
Azt gondolom, ebbe a sorba nagyon logikusan beilleszthető az a gondolat, amit kapcsolódó módosító indítvány formájában csupán ma készítettünk elő és nyújtottunk be, de azzal a reménnyel, hogy be tudja fogadni a törvény ezt a gondolatot. Ez pedig így szól: a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a közszolgálati médiákban fejlettségi szintjének megfelelő, ismeretei bővítését segítő, erőszakmentes, a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorokhoz hozzáférjen.
Azt gondolom, ez egy olyan gondolat, ami fölveti a médiatörvény módosításának a kérdését is, amire sort kéne keríteni. Az a tapasztalat, hogy az úgynevezett gyermekbarát, valóban ismeretbővítő, illetve - ahogy írtuk - a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorok nagyon nagy mértékben kiszorulnak, háttérbe szorulnak a magyar televízióban.
Azt gondolom, nagyon fontos előrelépés lenne, ha ez a gondolat itt a gyermekvédelmi törvényben az általános jogok megfogalmazása kapcsán talajra találna, és ha elkéstünk ezzel a kapcsolódó módosító indítvánnyal, akkor talán van arra mód, hogy bizottsági módosító indítványként még elfogadást nyerjen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me