BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Magam is arra a kérdésre szeretnék további nyomatékot és hangsúlyt tenni, amit már Lukovics Éva képviselőtársam, illetve Csizmár Gábor az előbb szóba hoztak. A pénzbeni ellátásokról van szó.
Nem véletlen, hogy annak a sok száz módosító indítványnak, amit közösen benyújtottunk, a többsége éppen a második részhez, az ellátásokhoz kapcsolódik. Természetesen ezeknek a módosító indítványoknak megint csak a többsége pontosítás, finomítás, olyan korrekció, ami mellett nem szükséges érvelni. Nagyon kevés tartalmi módosító indítvány van közöttük, de ezek közül éppen a 119. pont alatt megjelenő a legfontosabb vagy az egyik legfontosabb - számomra mindenképpen a legfontosabb - módosító indítvány, amelynek az elfogadását nagyon-nagyon szeretném. Arról a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról van szó, illetve annak a jogosultsági mértékéről van szó, amiről beszélt előttem két képviselőtársam.
Tovább szeretném fűzni ezt a gondolatmenetet, mégpedig olyan módon, hogy gondoljunk bele abba, hogy milyen összegekről van szó itt és most, ma, Magyarországon, 1997-ben. Ha a mindenkori öregséginyugdíj-minimum 80 százalékában húzzuk meg ezt a jogosultsági színvonalat, az azt jelenti, hogy 9200 forint/egy főre jutó jövedelem esetén jár a családnak ez a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. Azt gondolom, hogy ha ezt a jogosultsági szintet kiigazítjuk a mindenkori öregségi nyugdíjminimum szintjére, ami idén 11 500 forint, akkor sem léptünk nagyon nagyot. Ha ehhez mellétesszük azokat a háttér-információkat, hogy mondjuk, a létminimum-számítások körülbelül hol húzzák meg az egy főre eső minimumértékeket, akkor mindannyian tudjuk, hogy lényegesen magasabban.
(19.50)
Természetes, hogy egy ilyen törvényhez pénz kell. Az általános vitában a pénzről jó sok szó esett, én magam úgy fogalmaztam, hogy az induláshoz szükséges feltételek megvannak. Valóban, a '97. évi költségvetés több tételben, különböző helyeken egészen pontosan 5,6 milliárd forintot tartalmaz '97-re. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ez a törvény nem fog életbe lépni júliusban - ahogy eredetileg tervbe volt véve -, hanem elcsúszott októberre, sőt, a legutolsó ütemterv szerint novemberre, akkor egyszerűen nem értem a kormányzat részéről a pénzügyi aggályokat, hiszen az idei költségvetésben szereplő összeg arra a maradék két hónapra mindenképpen elég.
Én a magam részéről rettentően komolyan vettem ezt a törvényt. Nagyon komolyan vettem a rendszeres gyermekvédelmi támogatásnál az (1) bekezdésben azt a kitételt, miszerint az a célja, hogy megelőzze a gyermek kiemelését. Azt gondolom, hogy ha erre a normatív támogatásra nincs pénz, akkor ez a törvény ezen a ponton ennek a céljának nem fog tudni megfelelni. Következésképp nekünk azon kell törnünk a fejünket, hogy jövőre hogyan tudjuk majd biztosítani azt a forrást, ami szükséges hozzá. Azon kell törnünk a fejünket, hogy valóban hogyan tudjuk szélesíteni azt a kört, amelyik normatív alapon hozzájut ehhez az ellátáshoz. Azt gondolom, hogy e tekintetben a minimumszint a mindenkori öregségi nyugdíj száz százaléka. Ez alá semmiképpen nem lehet menni.
Tudom, hogy vannak szociális ellátások, ahol a jogosultság színvonala alatta van ennek a mértéknek. Például a munkanélküliek jövedelempótló támogatása ilyen, ahol éppen 80 százalékban van meghatározva ez a mérték. De, kedves képviselőtársaim, hasonlítsák össze ezt a két üzenetet! Itt a prevencióról és a gyermekről lenne szó. Azt gondolom, indokolatlan ezt a jogosultsági küszöböt ugyanoda helyezni, mint az aktív életszakaszban lévő munkanélküli jövpótlósoknál.
Befejezésül még egyszer - mindenkit megnyugtatva, hogy ezen a késői órán nem fogok külön megjegyzéseket fűzni ahhoz a további majdnem hatvan módosító indítványhoz, amit magam is aláírtam - oda szeretném tenni a hangsúlyt, hogy számomra ez a tartalmi kérdés valahol nagyon vízválasztó. Ha ezt nekünk, képviselőknek, nem sikerül elfogadni és képviselni, akkor azt hiszem, a törvény sok tekintetben a jókívánságok gyűjteménye maradhat. Azzal szeretném befejezni, hogy bízom benne: ezen a ponton eredményt lehet elérni, és továbbra is hittel képviselni tudom, hogy általunk itt és most valami nagyon fontos és jó dolog születik. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me