CSIGE JÓZSEF

Full text search

CSIGE JÓZSEF
CSIGE JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Igazán röviden az ajánlás 168. pontjához kívánok szólni. Természetesen a magam módosító indítványa ez, amely a fogyatékos gyermekek sajátos, speciális helyzetére való tekintettel azt kívánja elérni, hogy az otthonteremtési támogatásból ezek a később érő, nehezen felnőtté váló fiatalok is részesülhessenek.
A törvényjavaslat 27. §-ának (2) bekezdését kívánom ezzel a módosító indítvánnyal változtatni olyan irányba, hogy lehetővé váljon ne csak 24., tanulmányok esetén 25. életévükig megkapni ezt a támogatást, hanem később is, két-három évvel később is, hiszen az érési folyamatuk, a felnőtté válásuk lassúbb; aki az önálló életkezdésre 24-25 éves korában még nem alkalmas, alkalmas lehet 27-28 éves korában.
Az eredeti megfogalmazás módosító indítványomban úgy szólt volna, hogy 24. életévének betöltéséig, illetve betegségük vagy fogyatékosságuk megszűnéséig. Beláttam, hogy ez így pontatlan megfogalmazás. Egy másik megfogalmazással, konkrétabb életkor megjelölésével, a 28. életév állításával ez a módosító indítvány pontosabbá, kezelhetőbbé válik egyrészt. Másrészt valóban van olyan betegség vagy fogyatékosság, amely még ekkor sem szűnik meg, de az önálló életvitelre ettől még ezek a fiatalok alkalmassá válnak. Ez azt jelenti, hogy ők sem kényszerülnek arra, hogy kisgyermekkoruktól életük végéig, hogy ne mondjam, életfogytig intézetben maradjanak. Nem sok, nagyon kevés ilyen fiatalról van szó, és ezen fiataloknak is indokolt ezt a támogatást megkapni, hiszen emberibb, majdnem azt mondanám: boldogabb életet képesek önálló életvezetéssel megteremteni, még részben önállóval is, mintha állandóan intézményfüggőek maradnának. Ehhez kérem a támogatást.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me