CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kormánypárti képviselőként nagyon nehezen szánom rá magam a vitára a kormány tisztelt képviselőjével.
(20.00)
Főleg a tárca képviselőjével, mert hiszen az elmúlt hónapokban rendkívül egészséges munkakapcsolat volt a törvény készítésében. Mégis három dolgot szeretnék megjegyzésül mondani az elhangzottakhoz, ismételten kérve a beadandó kapcsolódó módosító javaslatunk megfontolását.
Az egyik, hogy a tárca modellszámításai is azt mutatták - merthogy nemcsak ezek a modellszámítások voltak az anyagban, hanem a törvény-előkészítés kapcsán két másik tanulmány is -, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint a kríziskezelés. Ezt minden nemzetközi összehasonlító vizsgálat, minden magyar számszaki elemzés bizonyítja, hogy a megelőzésbe pluszban "befektetett" - idézőjelben - mondjuk 3-4 milliárd forint - a kríziskezelésben körülbelül 30-40 milliárd forintot spórol meg, mert körülbelül 1:10 az arány.
A másik: elhangzott itt, hogyha a mindenkori öregséginyugdíj-minimum szintjére emelnénk a jogosultsági határt, akkor 890 ezer gyerek lenne jogosult a támogatásra. Én ebből nemcsak azt a következtetést vonom le, hogy a 22 milliárdhoz képest ez 4,2 milliárddal több, hanem azt a következtetést is, hogy Magyarországon 890 ezer gyerek van, aki a mindenkori öregséginyugdíj-minimum alatti egy főre jutó jövedelmű családban lakik, él, és próbál megélni. Azt gondolom, hogy ez egy hatalmas szám, a magyar lakosság majdnem egytizede, és ha azt nézem, hogy a gyerekeknek - a 2,5 millió tizennyolc év alattinak - mekkora része, akkor ez bizony egy riasztó szám, hiszen több, mint az egyharmada. Pontosan megfelel azoknak a tanulmányoknak, amelyek azt mondják, hogy a gyermekek egyharmada a létminimum alatt él. Ebből következően én inkább cselekvési kényszert érzek, mintsem annak a 4,2 milliárdnak a súlyát, ami emögött megjelenik.
A harmadik - és ez az utolsó - megjegyzésem, hogy honnan és miből: tudom, hogy nehezen megválaszolható kérdés. Igen, valakik érdekeivel szemben kellene most a gyerekek érdekeit előrébb sorolni, és hogyha végiggondolom, hogy az 1996-os költségvetés hiánya 70 milliárddal kevesebb volt a tervezettnél, akkor azt gondolom, hogy van valahol ennyi tartalék a '97-es költségvetésben is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me