BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnézést kérek, tisztelt képviselőtársaim; biz' Isten nem terveztem felszólalni, de két megjegyzést kell tennem ahhoz, amit Trombitás Zoltán elmondott. Azért merem csak ezt tenni, mert amit mondott, az nem tartozik ehhez a határőrségtörvényhez, és megtartóztattam magam, hogy a határőrségtörvényhez hozzászóljak.
Két állítása volt Trombitás Zoltánnak, amelyek szerintem nem állják meg a helyüket. Az egyik állítása, ami nem állja meg a helyét, hogy a honvédség, a hadsereg szétverése folyna ma Magyarországon. Ez nem igaz, a hadsereg átalakítása folyik; de hozzáteszem: annak a kérdésnek, hogy a hadsereg átalakítását hogyan ítéljük meg, semmi köze ahhoz, hogy a határőrség határvadász alakulatai - tehát harcoló alakulatai - idetartoznak vagy odatartoznak. Ez az egyik megjegyzésem - de szeretném hangsúlyozni: nem folyik a hadsereg szétverése.
A másik megjegyzésem ahhoz, amit mondott, a következő: azt állította, hogy az erős határőrségre azért volt szükség - és azért van szükség -, mert belekényszerítették Magyarországot a trianoni békeszerződésbe. Akkor fel kell tenni azt a kérdést, ha tetszik, hogy miért kellett Magyarországnak kétszer is ebben a században megtámadnia szomszédait, méghozzá olyan ügyetlen módon, hogy utána elvesztette a háborúkat és belekényszerült egy ilyen békeszerződésbe. Azt hiszem, ez a kérdés nem tartozik a határőrségtörvényhez, és nem kell ezt a történelmi vitát most lefolytatnunk; de az biztos, hogy abból, hogy egyszer, 1918 után egyfajta rendszer, utána - 1945 után - másfajta rendszer a hadsereg egy részét eldugta a határőrségbe, nem következik, hogy a jelenlegi rendszerben - amely, eltérően a '18 utánitól és eltérően a '45 utánitól egy demokratikus rendszer - ugyanezt a játékot kell tovább folytatnunk. De ezt pusztán logikailag vetettem fel, anélkül, hogy állást foglalnék abban a vitában, ami a törvény beterjesztői, illetve Sebők és Kőszeg képviselőtársam között fennáll. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me