DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Full text search

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Nagyon röviden szeretnék a Sebők János és Kőszeg Ferenc képviselőtársam által elmondottakhoz hozzászólni mindazok mellett, hogy sok egyetértenivalót találtam abban, amit ők elmondtak, de legyen szabad két dolgot megjegyeznem, és mindössze erről a két dologról röviden beszélnem.
Nem gondolom azt, hogy a hadsereg szervezett leépítéséről lenne szó, amit Kőszeg képviselőtársam mondott, hanem ennek a hadseregnek a szétveréséről lenne szó. Tehát ha a határőrséget mindazon gondok mellett egyébként, amelyeket önök emlegettek, bevinnénk a honvédségbe és együtt számolnánk, akkor én azt gondolom, rosszabb helyzetbe kerülnénk, mert még inkább szétvernénk ezt az egészet, mint ahogy a jelenlegi állapotban van.
Nem tartom azt, hogy ha Belgiumban és Hollandiában ők úgy gondolkoznak, hogy nekik ennyi meg annyi katona elég; én meg Magyarországon élek, és azt gondolom, hogy itt harcolnak körülöttünk, és szerintem az a katonai létszám, amely Magyarország rendelkezésére áll, a mi családunk, gyerekeink megvédéséhez ilyen felépítésben nem elegendő! Tehát ez az ötven-valahányezer ember nagyon kevés. Ezért a határőrség átvétele ebből a szempontból aggályos.
Elvileg lehet, hogy igazuk van és sok szempontból lehet támadni ezt a megoldást. Nálunk is van vita szakértőink szempontjából, de nem gondolom, hogy ezt meg kellene tenni. Én nem támogatnám ezt a javaslatot.
A másik kérdés az euro-atlanti csatlakozással, NATO-csatlakozással kapcsolatos vélemények, hogy ezt máshogyan csinálják Európában, így meg úgy meg amúgy, hogy ott a honvédelmi minisztérium alá tartozik. Ja, kérem, nem kellett volna a trianoni békeszerződésben ráerőltetni Magyarországra bizonyos dolgokat, akkor nem lett volna ilyen erős határőrsége Magyarországnak! Nem véletlenül alakult ki ez az erős határőrség Magyarországon; azért, mert azt a trianoni békeszerződést, amit a mai nyugat-európai országok egy jelentős része erőltetett rá Magyarországra, annak a nyilvánvaló kijátszására történt meg, hogy a határőrizeti szervek megerősítésével próbálták az ország biztonságát erősíteni. És ebből a szempontból egyáltalán nem lehet egyetlenegy kormány szemére sem vetni, hogy az ország biztonsága szempontjából megpróbálta megtenni azokat a lépéseket, amelyeket úgy gondolt, hogy meg kell tennie. Sajnos a későbbiek igazolták is, hogy nem minden lépés következett be véletlenül, és sajnos a történelem igazolta, hogy ezek a lépések eléggé előrelátóak voltak abból a szempontból, hogy a magyar, akkori királyságot valóban fenyegetik veszélyek, még ha az akkori politika sok hibát is elkövetett számos más, egyéb területen.
(19.00)
Azért, hogy ez a helyzet alakult ki a magyar határőrséggel kapcsolatban, megértem Kőszeg Ferenc és Sebők János aggályait egy csomó kérdésben, de a jelenlegi Magyarországon itt most arról tárgyalunk, hogy mi a jelenlegi helyzet, és a jelenlegi helyzetben azt gondolom, hogy ez a beterjesztett javaslat még mindig jobb ahhoz képest, mint amit ők képviselnek. Tehát azt gondolom, hogy inkább ezt a változatot próbáljuk meg elfogadni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me