DR. CZUCZI MIHÁLY

Full text search

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Foglalkoztatáspolitikai szempontból szólnék hozzá a területfejlesztési támogatáshoz és a módosító javaslatokhoz. A térségek besorolásának és a támogatások allokációs képletének meghatározásakor kérdéses, hogy egyértelműen lehet-e a GDP számítására alapozni. Jelenleg még gyakorlatiasabb lenne az 1996 előtti komplex mutatók figyelembevétele.
A területfejlesztés és foglalkoztatottság kérdése a tyúk és tojás problémáját veti fel. Az országos területfejlesztési koncepció ismeretében azonban elmondható, hogy nem érzékelhetők belőle a különböző térségek fejlettségi, kiindulási pontjai és ezek különbözőségének figyelembevételei. Nem alapoz erre, és nem így határozza meg a célt, hogy hová akar érni az adott térségben, és ehhez mit kíván fejleszteni.
Az ágazatok fejlesztési elképzelései egymástól szinte függetlennek tűnnek. Nem integrálja azokat semmi, illetve senki az adott térségekre, régióra, megyére, kistérségre. Így azoknak a munkaerőpiacra gyakorolt hatása nincs értékelve, illetve nem érzékelhető, hogy megfogalmazásukkor figyelemmel lettek volna a térség munkaerőhelyzetére. Nem találhattam olyan elképzelést, ami ebből indult volna ki, érthetőek a szakmai sovinizmus által behatárolt vélemények, de azok foglalkoztatáspolitikai hatását elemezni kellene.
Nem tartom jónak, hogy a koncepcióban eleve konkrétan meghatározásra kerülnek különböző, például vállalkozási övezetek. Helyettük célszerűbb lenne normatívák, paraméterek elvi meghatározása, és ahol ezek a feltételek fennállnak, ott lenne lehetőség a fejlesztésre.
(20.20)
A statisztikai körzetek jelenlegi lehatárolása helyett más értékelési formát lenne célszerű kialakítani, olyat, amely a természetes vonzáskörzetekre épül. Ezeket lehetne a megyei területfejlesztési tanács kompetenciájába adni, vagy legalábbis javaslatnak ezekről ott kellene készülni.
Vitathatatlan, hogy a területfejlesztési támogatások decentralizációjának elvei között alapvető szerepe kell hogy legyen a munkanélküliség adatainak, a foglalkoztatáspolitikának. A határozati javaslat használja a "jelentős munkanélküliséggel sújtott térség" - vagy valami hasonló - fogalmat; ez viszont nem definiált fogalom, és nehezen használható így. Ugyanakkor aggályos, hogy a kistérség fogalmát egyértelműen a statisztikai vonzáskörzetekkel azonosítja. A munkanélküliség által sújtott településeken az országos ráta másfélszeresének adatai évek óta ismertek - miért nem ez kerül figyelembevételre? Jelentős a munkanélküliség, ezért alacsony a lakosság jövedelme, ezért alacsony az egy főre jutó nemzeti össztermék - és nem fordítva.
Tehát mindenekelőtt elsősorban a munkahelyteremtést kellene preferálni az elmaradott térségekben, minden eszközzel a munkahely-telepítésre kellene az összes kedvezménynek a fő hatást gyakorolnia. Így kellene elkezdeni kiegyenlíteni - a köznyelv így fogalmaz - a Dunántúl és a Tiszántúl közötti különbségek felszámolását. Azt lehetne megfogalmazni, hogy például az országos munkanélküliségi ráta utolsó öt megyéjébe telepített beruházások különleges kedvezményt kapnának.
A munkanélküliségi adatok figyelembevétele fontos, ám mérni kellene a munkaerőpiac másik oldalát: az adott időben létesített, bejelentett, nem közhasznú munkahelyek számát is. Egy település igazi tragédiája e két adat összevetésével mutatható be pregnánsan. A kistérségekkel továbbra is baj van, nem érzékelhető, hogy ezek valóban együttműködő, funkcionális térségek lennének; a legnehezebben vehetők rá, hogy együttműködve próbáljanak kezdeményezni fejlesztési programokat. Ebben az érdek a koncentráló, a szervezőtevékenységben a megyei területfejlesztési tanács nem végez érdemi munkát. Hivatalként működik, nem tudja a megyei érdekeket integrálni, még döntéseit sem tudja olykor elfogadtatni. Például nem tudta rávenni még eddig egy, a közmunkatanácshoz beadandó pályázat elkészítésére sem a térségeket, illetve nem is pályázott jó néhány megye - ezt a közmunkatanács két héttel ezelőtt elhangzott véleményére alapozom.
Összegezve: azt gondolom, hogy ne statisztikai kistérségre legyenek a támogatási lehetőségek kidolgozva, hanem ha az adott mutatóknak bármelyik település megfelel, akkor akár önállóan is kapjon kedvezményt, illetve - ha mint kistérségi összefogás szerepel - 10-20 százalékkal többet kapjon. Minden területfejlesztési elképzelésnek vizsgálni kellene, be kellene mutatni a foglalkoztatáspolitikai hatását, illetve a Tiszántúlon hatványozottan kellene hogy ez kiemelésre kerüljön.
Figyelni kellene a térségben élő munkanélküliek képzettségi, életkori állapotát, képzésük megtervezését, felkészítve őket a foglalkoztatásra. Szegényesek azok a mutatók, amelyeket igyekeznek figyelembe venni a munkanélküliség helyzetére - és nem kifejezőek. A foglalkoztatási hatások értékelése, kezelése szorosabb érdemi együttműködést igényelne a megyei területfejlesztési tanácsok és a megyei munkaügyi tanácsok, munkaügyi központok között.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me