DR. GARAI ISTVÁN

Full text search

DR. GARAI ISTVÁN
DR. GARAI ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Egy-két szóban a munkanélküliséggel szeretnék foglalkozni, mert már az elhangzottakból is kihallatszott, de azt hiszem, elméletileg is elfogadhatjuk, hogy nagyon sok minden egyéb mutató levezethető a munkanélküliség mértékéből, és talán az egyik legfontosabb mutató, szociológiai, egészségügyi, gazdasági és akármilyen más szempontból is.
A tervezet ennek megfelelően több helyen és kiemelt módon foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, és a IV. fejezet 8. pontjában azt írja, hogy a munkanélküliséggel sújtott településeket területfejlesztési szempontból kedvezményezettnek kell tekinteni, ami magától értetődik; míg a IV. fejezet 5. pontjában - amit végül is a módosító javaslatom érint - az áll, hogy tartós munkanélküliséggel sújtott térségnek kell minősíteni azokat a térségeket, amelyekben az 1994-95-96. évben a tartós munkanélküliek aránya mindhárom évben meghaladja az országos átlagot.
Első ránézésre ez egy kicsit talán szigorúnak tűnik, de nem is ez volt az én bajom ezzel a megfogalmazással, hanem inkább az, hogy ezek a társadalmi folyamatok általánosságban - de konkrétan a munkanélküliség is - azért dinamikus jelenségek, és ha belegondolunk abba a lehetőségbe, ami talán nem is olyan bonyolult, hogy elképzelhető, 1994-ben adott területen, adott településen vagy adott térségben a munkanélküliség még nem éri el ezt az átlagot, míg utána 1995-ben és '96-ban a társadalmi-gazdasági folyamatok változása eredményeként akár drasztikus munkanélküliségiráta-emelkedés következik be, ami a későbbiekben alapvetően és esetleg tartósan negatívan befolyásolja ennek a közösségnek a gazdasági, társadalmi lehetőségeit és állapotát.
Lényegében ezt próbáltam annyiban finomítani, hogy a tartós munkanélküliek említett három évben mért aránya legalább két évben meghaladja az országos átlagot, tehát gyakorlatilag egy kicsivel kitágítottam a lehetőséget, ami befogadná azok a településeket és azok a térségeket, amelyek tartós munkanélküliségben szenvednek.
Kérem a tisztelt Házat és képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot, mint ahogy a másikat is, mert ahogy elnézem, a bizottságok, illetve az előterjesztő 90 százalékos arányban támogatja ezt az elképzelést, tehát valószínű, hogy belekerül a csomagba; akkor könnyű helyzetben vagyok. Ha végül talán mégsem, s külön szavazás lesz, akkor természetesen külön kérem a támogatásukat, de államtitkár asszony bólogat, úgyhogy ezt pozitív visszajelzésnek tekintem, és köszönöm szépen a jóindulatot és a támogatást, önöknek pedig a türelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me