HIDASI REZSŐ

Full text search

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Elnöknő! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvényjavaslat elfogadása esetén jelentős fejlődésnek indulhat a magyar tőkepiac. Korábbi beszédemben részletesen szóltam arról, hogy a hosszú távú forrásgyűjtés és hitelnyújtás milyen nagymértékben stabilizálhatja a vállalkozások helyzetét. Igyekeztem bemutatni a jogintézmény sajátosságait és azon speciális helyzetét, amely különösen a forrás gyűjtését jellemzi.
Tekintettel arra, hogy a jelzáloglevél több évtizedre kibocsátott, előre meghatározott kamatozású, biztonságos értékpapír, különös gondot kell fordítani biztonságának megőrzésére. A jelzálog-hitelintézet pedig olyan szakosított hitelintézet, amelynek hosszú távú hitelezése során szintén a biztonságos működésre kell törekednie. A jelzálog-hitelintézetek esetén tehát a kulcsszó a lehető legnagyobb biztonság elérése mind a forrásgyűjtés, mind pedig a banki működés során.
E szempontból áttekintve a szakértői anyagokat, úgy gondolom, nem mindenki értette meg a kormány szándékát, és - sajnálatos módon - vannak olyan elképzelések, amelyek a kormány szándékaival ellentétesen a jelzálog-hitelintézetnek, mint jogintézménynek a biztonságosságát kérdőjelezik meg.
Elsőként kell megemlíteni azt az elképzelést, amely betétgyűjtésre is fel kívánja jogosítani a jelzálog-hitelintézetet. Úgy vélem, hogy ez a gondolat ellentétes a kormány által beterjesztett javaslattal, amely a jelzálog-hitelintézetekre vonatkozó európai jogi szabályozás alapján alapvetően a jelzáloglevéllel történő forrásgyűjtést engedélyezi. A betét gyűjtését azért nem lehet megengedni a jelzálog-hitelintézetnek, mert a betét rövid távú forrást biztosít, így rövid távú forrásokkal nem lehetne hosszú távú hiteleket nyújtani. Felborulna tehát az a kényes egyensúly, amely a hosszú távú forrásgyűjtés és finanszírozás között a jelenlegi törvényjavaslat alapján fennáll. Ezek az elképzelések tehát véleményem szerint nem támogatandók.
Szintén koncepcionális eltérést jelent a kormány által beterjesztett törvényjavaslathoz képest az a gondolat, amely az ingó dolgokon alapított záloghitelezést is engedélyezné a jelzálog-hitelintézet számára. Korábban is utaltam rá, hogy ez az elképzelés a polgári törvénykönyv tavalyi módosításával polgári jogi szempontból indokolható, de a hitelintézetekre vonatkozó, különösen jelzálog-hitelintézet esetén a gondossági - a szakzsargon szerint: prudenciális -követelményeknek az ingó dolgokon alapított záloghitelezés nem felel meg.
Alapvető tartalmi probléma e felvetéssel szemben az, hogy az ingó dolgokról nem áll rendelkezésre közhiteles nyilvántartás, és ennek megteremtése több évet vesz igénybe. Így a jelzálog-hitelintézet ingó dolgokra alapított jelzáloglevele mögött valójában nem áll rendelkezésre egy olyan stabil, biztonságos hitelfedezet, amely lehetővé tenné a biztonságos jelzáloglevél-kibocsátást. A nyilvántartási rendszer hiányán kívül az ingó záloghitelezés ellen szól a biztonságos működést veszélyeztető helyzet kialakulásának lehetősége. Tekintettel arra, hogy az esetleges károkozások vagy amortizáció esetén az ingó dolgokra kibocsátott jelzáloglevél is elenyészne, amely lehetőség a jelzáloglevelekbe vetett társadalmi bizalmat csökkentené.
Az ingó dolgokkal kapcsolatos elképzelések e törvényjavaslatban való megjelenítésének az imént említett tartalmi kifogásokon kívül komoly formai akadálya is van. A kormány 2281/96. határozata pontosan meghatározta azokat a szempontokat, amelyek alapján e törvényjavaslatot ki kellett dolgozni. Az előterjesztő pénzügyminiszter e kormányhatározat alapján készítette el a törvénytervezetet, amelyet a kormány mint szándékával megegyezőt vett tudomásul és terjesztette be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az idézett kormányhatározat 2. pontjának b) pontja azt írja elő, hogy a jelzálog-hitelintézet olyan szakosított hitelintézet legyen, amely ingatlanon alapított jelzálog fedezete mellett hosszú lejáratú hiteleket nyújt.
E koncepció alapján került kidolgozásra e törvénytervezet, olyan szempontokat is figyelembe véve, mint a hitelintézetre vonatkozó szabályoknál szigorúbb szabályrendszer kidolgozása. Az ingó dolgokon alapított jelzálog lehetősége a kormányhatározatban fel sem merült, a kormány a kérdésről nem döntött. E formai követelmény betartása nélkül ugyanis az elkészült törvény nem tükrözné a kormány szándékait.
Valószínűleg elsősorban politikai és nem szakmai kérdésként jelentkezik a jelzálog-hitelintézetek termőföldszerzési lehetősége. Korábban utaltam rá, hogy a jelzálog-hitelintézet termőföld-tulajdonjogát meglehetősen komoly korlátozással szerezheti meg. A szerzés jogcíme csak a hitelügyletekből származó veszteségmérséklés, -elhárítás lehet, ha az hitel ingatlan-csereügylettel, felszámolással vagy végrehajtással történik.
(21.00)
Korlátozott a tulajdonban tartás időbeli lehetősége is. A javaslat szerint egy évben, de a módosító indítványok három évben jelölik meg a jelzálog-hitelintézet tulajdonszerzését termőföld esetére.
Többen politikai kérdésként kezelik ezt a lehetőséget, noha véleményem szerint itt tisztán szakmai kérdésről van szó. Előfordulhat ugyanis, hogy az adós nem tud fizetni, így a hitelfedezetet kell igénybe venni a törlesztés érdekében. A jelzálog-hitelintézet azonban nem tudja elidegeníteni a hitelfedezetként rajta maradt termőföldet, ha az nem kerülhet a tulajdonába. Ezért tehát a megfelelő korlátozásokkal ezt a lehetőséget nem szabad kizárni, inkább a korrekt szabályozásra kell helyezni a hangsúlyt.
Egy másik érv a termőföld tulajdonba adása ellen az, hogy ez a tulajdon ideiglenes, és ilyen ideiglenes tulajdonformát nem ismer a magyar jogrend. Ez az állítás önmagában helytelen, mert a devizajogszabályok is ismerik az úgynevezett vételre felajánlást, amely szerint magánszemélyeknek haza kell hozniuk külföldön megszerzett valutájukat, s azt vagy számlán kell elhelyezniük, vagy a Magyar Nemzeti Banknál kell beváltaniuk. Ezen kívül a hitelintézeti törvény is kötelezővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a tulajdonba került ingatlanokat, melynek speciális formája a termőföld, három éven belül idegenítsék el. Ezen jogszabályhelyek alapján úgy vélem, nincs igazuk azoknak, akik alkotmányossági problémát látnak az úgynevezett ideiglenes tulajdonszerzésben.
A javaslatok másik része összhangban van a törvényjavaslat eredeti koncepciójával és azt igyekszik pontosítani, illetve ahol szükséges, egyértelműbbé tenni a jogalkotói szándékot. Ezeknek a javaslatoknak a nagy részével egyetértek, és véleményem szerint hasznosan szolgálják a jelzálog-hitelintézetek kialakulását, megerősödését. Ezen indítványok körébe tartozik a vagyonellenőr szerepének, jogállásának pontosítását szolgáló indítvány, amely elfogadása esetén garanciális lehetőséget biztosít a jelzáloglevelek fedezetének ellenőrzésére. A vagyonellenőr szerepe kiemelkedően fontos, mert a vagyonellenőr garantálja aláírásával a jelzáloghitelek fedezetének meglétét és ezzel egyúttal a jelzáloglevél biztonságát. Kiemelkedően fontos ezért szerepének, függetlenségének megőrzése, amely célt a módosító indítványok tartalmazzák.
A törvényjavaslat módosítására irányuló elképzeléseket tehát véleményem szerint célszerű abból a szempontból mérlegelni, hogy elősegítik-e a jelzálog-hitelintézet biztonságos működését, vagy a kormány szándékaival ellentétesen, a biztonságos működés elvét feladva más irányt kívánnak-e szabni az új jogintézménynek. Ha az Országgyűlés arra törekszik, hogy a magyar pénz- és tőkepiacot egy új hitelintézeti formával gazdagítsa, amely megoldhatja a vállalkozások hosszú távú finanszírozását úgy, hogy közben elősegíti egy rendkívül biztonságos értékpapírnak a bevezetésével a befektetői kedv fellendülését is, akkor konzekvensen el kell utasítania azokat a javaslatokat, észrevételeket, amelyek jelzálog-hitelintézet címszó alatt egészen más jogintézményt képzelnek el.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me