SZÁSZ DOMOKOS

Full text search

SZÁSZ DOMOKOS
SZÁSZ DOMOKOS (SZDSZ): Elnöknő, köszönöm a szót. Ha jól értettem, a 26-osig szabad most szólnom, hogy tartsam a rendet.
A 22. számon adtam be több képviselőtársammal javaslatot, amelyet ugyan a bizottság restanciában tartott, tehát úgy, ahogy mi javasoltuk a módosítást, mivel félreértésen alapult, az nem megfelelő, és kapcsolódó módosító javaslattal kívánjuk helyreállítani.
Ennél a témánál az a probléma, hogy huszonhét mutató alapján kívánunk valami elmaradottságot vagy fejlettséget, vagy relatív elmaradottságot, relatív fejlettséget számolni, és az a probléma, hogy ez a huszonhét mutató általában különböző dimenziójú és különböző nagyságrendű számok, ezért az egyszerű számtani átlaggal való számolás bizony butácska megoldás lenne.
Ezért egy olyan módosító indítványt fogunk benyújtani, ami jobban hasonlít az eredetihez, tehát az előterjesztő által beadotthoz, de amit mi félreértettünk, akik javítani akartunk rajta, ahol is arról lenne szó, hogy ezeket a különböző dimenziójú és nagyságrendű számokat 1-5-ös skálán, nem arányos vetítéssel, mint később a 2. számú mellékletben már módosításra javasoltuk, hanem egyszerűen osztályzással, tehát a megfelelő ötödökbe való beleeséssel osztályoznánk, tehát minden egyes térség vagy 1-est, vagy 2-est, vagy 3-ast, vagy 4-est, vagy 5-ös számot kapna mind a huszonhét mutatójára, és ezek számtani átlaga adná azt a bizonyos komplex mutatót. Ez azért fontos, mert később a szabályozásban szerepel az a kitétel is, hogy a lakosság egyharmada kerülhet csak bele a kedvezményezett térségeknél, és akkor az ily módon osztályozott térségeknél be lehet állítani azt az országos számot, amivel a maximum egyharmados létszám kijön. Tehát hangsúlyozom, hogy az itt szereplő módosítónk helytelen, és kapcsolódó módosítóval még javítani kívánjuk.
Vissza kell utalnom Czuczi Mihály hozzászólásában hangoztatott nézetére, amikor is azt fejtette ki, hogy a statisztikai vonzáskörzetek helyett esetleg valami más módszer is szóba jöhet, ő konkrétan a településekre vonatkozó adatokra gondolt. Közben tisztáztuk, hogy az ő szóhasználata úgy szólt, hogy el tudna képzelni jobb megoldást majd valamikor a jövőben. Nyilvánvalóan úgy értjük, tehát hangsúlyozom, az SZDSZ ezt úgy érti, hogy ha a statisztikai feldolgozásunk lehetővé teszi, hogy ennél jobb mutatókkal operáljunk, akkor gondolunk arra, hogy ily módon javítsuk. Szó sincs arról, hogy ilyen módosítót kívánnánk beadni, tudván azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal azt tudja, amit éppen most tud. Ez a szabályozás három évre szól, nem kívánjuk a statisztikai hivatal működését megváltoztatni most. Viszont nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy javítani lehessen többek között ezen törvény vonatkozásában is.
Azt hiszem, még a tárgyalható szakaszba tartozik a 25-ösünk, amikor egy nagyon egyszerű módosítást kértünk csak. Július 20-ai adatok helyett kérünk egy december 20-ai adatot, aminek egyszerűen csak annyi a magyarázata, hogy minél közelebbi adatunk van, annál inkább leírjuk a valós helyzetet. Hangsúlyozom, hogy nincs a módosításnak olyan jelentősége, mint hinné az ember, hiszen ha három évig ugyanezt a szabályozást kívánjuk életben tartani, akkor e mellett eltörpül az, hogy július 20-a vagy december 20-a, de ha a KSH tudja produkálni az adatot, miért ne vehetnénk be, ennyivel pontosabb lesz a szabályozás.
A következő módosítási javaslatunk szintén egy nagyon apró módosítás. Az előbb emlegetett huszonhét paraméter közül az infrastrukturális mutatók közé föl kívánja venni a gázellátásba bekapcsolt lakások számát. Semmi rosszra nem gondoltunk, hogy miért maradt ki ez a szabályozás, tudván azt, hogy Szabolcsban már szépen van gázellátás, Győr-Sopronban pedig kevésbé van. Ha bevesszük ezt a mutatót, nem lesz az a torzulás, ami kétségtelenül Szabolcs hátrányára áll fenn manapság, nem fog annyira megváltozni, hogy sértené az érdekeket. Amikor infrastrukturális mutatókról beszélünk, értelemszerűen bele kell érteni a gázellátásba való bekapcsolást is. Mindegy, hogy ez melyik megyének kellemes, és melyik megyének kellemetlen.
Elnöknő, nem emlékszem, hogy a 27-es beletartozott-e még - nem.
Akkor köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me