DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Mol elnökének kinevezésekor nemcsak a Magyar Demokrata Fórum, hanem több parlamenti párt - köztük kormánypárt is - úgy értékelte, hogy politikai döntés született. Ekkor ezt a Magyar Szocialista Párt és képviselői igyekeztek elhárítani, és azt mondták, hogy nem így történt. Úgy gondolom, ez a tény, hogy a lemondáskor a Szocialista Párt véleményét kéri ki a Mol jelenlegi elnöke, egyértelműen bizonyítja, hogy itt politikai döntésről van szó.
Ha vezetőváltásra kerül sor a Mol esetében, ebben a kormányzati ciklusban immáron harmadik alkalommal kerül erre sor, és ha valóban igaz, amit képviselőtársunk mond, hogy egy első számú vezető felállása komoly gazdasági károkat okozhat, akkor a Szocialista Párt kormánya ezt már kétszer megtette, és lehet, hogy harmadszor is ilyen lépésre kényszerül.
A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja azért nem szavazta meg az összeférhetetlenségi törvényt, mert teljes mértékben diszkriminációt tettek a magántulajdon és az állami tulajdon között. Ez az eljárás alkotmányosan is vitatható; ezt a viták során több alkalommal kifejtettük. Nem is értem, hogy Szekeres Imrének ezek az érvek nem tűntek fel.
Végezetül engedjék meg, hogy felhívjam a tisztelt képviselőtársaim figyelmét az alkotmányra. Nevezetesen a 3. § (3) bekezdésére, mely szerint "pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak". Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervezetet. Nem szeretnénk, hogyha a Magyar Szocialista Párt központi bizottságában dőlne el, hogy ki lesz a Mol elnöke vagy ki nem lesz a Mol elnöke, mert akkor egyéb gazdasági kérdések is idekerülhetnek, melyek nem ide valók. (Derültség az MSZP soraiban.) Nagyon reméljük, hogy az alkotmány keretei között önök megfelelő megoldást találnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me