DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt hittem a közelmúltig, hogy ma, március 17-én végül is senki nem fog egy szót sem ejteni a parlamentben arról, hogy a magyar szabadság és a magyar nemzet legszentebb ünnepnapja volt tegnapelőtt.
Nem urai, de szolgái vagyunk a nemzetnek - hirdették a transzparensek. Azt hiszem, a nemzet eldöntötte, hogy ma urai vagy szolgái vannak-e.
Azonban ez az ünnep a sajtószabadságnak is a legszentebb ünnepe volt, és ha már sajtószabadság, akkor érdemes talán az ünnep globális értékelése helyett szólni néhány szót arról is, hogy a közszolgálati média vajon hogyan emlékezett. Emlékezett-e méltón, emlékezett-e vagy emlékeztetett-e?
Nos, ilyen mondatok hangzottak el: minden év márciusában eljutunk annak felismeréséig, hogy nem tudunk ünnepelni. Tisztelt Országgyűlés! Kik voltak azok, akik nem tudtak ünnepelni? Kik voltak azok, akik azt szuggerálták az országba a magyar szabadságharc 149. évfordulóján, hogy nem tudunk ünnepelni? Milyen hangulatok gyűrűztek most ide be, aminek végső soron az lehet a végső hatása azok számára, akik nem tudtak ünnepelni, hogy úgy látszik, a jelenlévők és az egész nemzet nem tudott ünnepelni?
Tisztelt Országgyűlés! Tudtunk ünnepelni. Tudtunk ünnepelni itthon, az országban, és tudtunk ünnepelni a határokon kívül is, Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban. És hogy tudtunk ünnepelni, ezért külön köszönet illeti például a Duna Televíziót, amelyik kétszázat megközelítő külföldi magyar helyszínről közvetített.
Végül pedig, mivel időm lejár, itt szeretném bejelenteni, hogy a Magyar Demokrata Fórum (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) kezdeményezi a szabadságharc 150. évfordulójának megfelelő és méltó ünneplésére, előkészítésére egy '48-as emlékbizottság (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) létrehívását. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)
(16.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me