DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy az Alkotmánybíróság intézménye a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya; egy olyan intézmény jött létre 1989 végén, '90 elején, amely intézmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az alkotmányosság megerősödjön.
Azt gondolom, hogy szerencsés lenne ezt az intézményt abból a típusú indulatos vitából kiemelni, amelynek tanúi lehetünk. Ezért én a bizottság elnökeként csak arra vagyok kénytelen emlékeztetni tisztelt képviselőtársaimat, hogy a tények azt mutatják, hogy alkotmánybíró-jelölés vonatkozásában az a fajta kompromisszum vagy konszenzus, amire itt többen hivatkoznak, nem állt fenn. Az alkotmánybírók legutóbbi jelölése alkalmával az egyik alkotmánybírót hét frakció támogatta, a másik alkotmánybírót öt frakció támogatta, ez az öt ellenzéki frakció. Ezt csak tényként szeretném rögzíteni. Tehát nem volt olyan megállapodás, ami ettől eltért volna.
Szeretném jelezni azt is, hogy az a teremben felháborodással fogadott javaslat, hogy több csatornássá alakuljon a jelölés, ami egyfajta kiutat képez az 1993 óta fennálló válsághelyzetben, ez a javaslat nem szabaddemokrata javaslat. Ez az Alkotmánybíróság elnöke és az Alkotmánybíróság több vezető bírája által létrehozott megbeszélésen is mint alkotmánybírói javaslat… amit voltak, akik itt korporatív javaslatnak neveztek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), voltak, akik szégyenletes javaslatnak; ez egy olyan szakmai javaslat, ami szakmai fórumokon korábban már előkerült, és amely megoldást adhat (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét. - Dr. Pusztai Erzsébet: Van egy hatályos törvény!) a bizalmi válsághelyzetre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me