DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Szombaton ünnepelte az ország március 15-ét - megosztottan, ellentmondásosan. Még a mindent megszépítő emlékezet sem mondathatja velünk, hogy a társadalmi-gazdasági élet igen sok kérdésében 1848-ban teljesen azonosan gondolkodott volna Széchenyi és Kossuth, Batthyány és Deák, Görgey és Táncsics, Petőfi vagy Vörösmarty.
Ám a nemzeti érdekérvényesítés parancsa március idusán egy táborba tömörítette őket. Nem tölt el boldogsággal, hogy az ünnep ország-világ előtti hivatalos megnyitásán Kossuth Lajos szobra és a Magyar Országgyűlés épülete előtti zászlófelvonástól a legtöbb párt távol maradt. Pedig a magyar Himnusz és a három színű nemzeti lobogó tisztelete nem függhet attól, hogy éppen hogyan hívják a miniszterelnököt vagy a házelnököt. Magyarságunknak meg kell előznie párthovatartozásunkat. (Taps.)
A megosztottan ünneplő ország számára viszont biztató jelként kell értékelnünk, hogy egyetlen kivétellel mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szónokok hitet tettek európai elkötelezettségünk mellett. Mondom: egyetlen kivétellel, mely nagygyűlésen meglehetősen kemény ítélet hangzott el az euro-atlanti integráció kérdésében. Mintha 1848-ban a teljes körű szuverenitás követelése nem a nemzeti érdekérvényesítés eszköze, hanem célja lett volna.
Ma, másfél évszázad múltán nemzeti értékeink megóvására egy globalizálódó világban jobb eszköznek látszik az európai integráció, mint a kívülmaradás menthetetlenül lecsúszást okozó vállalása. A vita csak a hogyanról szólhat. Iszonyú felelősség terheli a kormányt, hogy átgondolatlan, kapkodó és sok esetben káros intézkedéseit az Európai Unióhoz csatlakozás következményeként akarja eladni. Amit korábban a Világbank és az IMF nyakába kívántak varrni, azt mára az Európai Unió és a NATO számlájára írják. Így válhat stratégiai nemzeti célunkból mumus, amitől félni kell.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy évben 365 nap van, és mindössze 3 nemzeti ünnep. Ezek erőt adó megünneplése mindannyiunk érdeke. Egyetlen nép, egyetlen társadalom és egyetlen nemzet nem képes világos és értelmes jövőképet megalkotni múltjának ismerete nélkül. Félő, hogy a jövő évi választási küzdelmek hevében nemzeti ünnepeinket a pártpolitika annyira leértékelheti, hogy azok elveszítik jövőformáló erejüket.
Ezért a Magyar Demokrata Néppárt nevében javasolom, hogy nemzeti ünnepeinket közös akarattal mentesítsük a választási küzdelem megosztó hordalékától. (Taps.) Talán mi is képesek vágyunk arra, amire az ókori görögök, akik az olimpiai játékok idejére még a háborúskodó városállamaik között is fegyverszünetet tudtak elérni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me