DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Képviselőtársaim! Szabó Iván szavai azt példázzák, hogy lehetséges az egyetértés a Magyar Országgyűlésben ellenzéki és kormánypártok között, mert gondolatait és szándékait a szocialista országgyűlési képviselőcsoport nevében itt és most szeretném támogatni.
Szeretném azt is elmondani, hogy a Szocialista Párt ezen a március 15-én is azon volt, hogy ez az ünnep községben, városon vagy a fővárosban a nemzeti egység jegyében történjék. Ezért egyetlenegy külön pártrendezvényt sem szerveztünk, mert úgy gondoltuk, szemben a Kisgazdapárttal és más pártokkal, hogy a külön pártrendezvények a helyi közösség közös rendezvényeivel szemben nem a nemzeti egységet, hanem a megosztottságot jelképezik.
Azt gondoljuk tehát, hogy együtt kell ünnepelni március 15-ét, és nem külön pártrendezvényeken. És azt gondoljuk, hogy ez minden pártra igaz, legyen kormányon vagy ellenzékben. S azt is gondoljuk, hogy a szélsőséges hangnem, mint amely itt Budapesten, a Hősök terén megnyilvánult, amelyen nemcsak parlamenten kívüli párt, hanem a Kisgazdapárt egyik vezetője és alelnöke minősíthetetlen hangnemben beszélt - akinek egyébként közjogi funkciója is van -, úgy gondoljuk, hogy nem azt a nemzeti egységet jelképezi, amelyről itt és most szóltunk. (Zaj. - Közbeszólások.)
S végül kell még egy dologról szólnom. Aki látta a tv-híradó vagy más műsorok tudósításait, láthatta, hogy a határon túl, mondjuk, Romániában milyen bensőséges és tiszteletreméltó ünnepségek voltak. Egy képviselőtársam ott volt Aradon az ünnepségen, és azt mondta, jólesett hallani a román miniszter szavait és megtapsolni azt, jólesett az, hogy minden koszorúzót minden résztvevő megtapsolt, és jólesett az, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl, Aradon is jó volt magyarnak lenni. Azt pedig, hogy ezt elérhettük, ebben nagy szerepe van a magyar-román alapszerződésnek (Zaj. - Taps a bal oldalon.), és csak fájlalhatjuk, hogy az ellenzéki pártok ezt az alapszerződést nem támogatták, nem szavazták meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és ma ők úgy gondolják (Közbeszólások az FKGP padsoraiból.), hogy ez (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) számukra egy követendő példa.
Köszönöm szépen. (Hosszan tartó taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me