DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány a helyett, hogy vállalná annak a súlyos kormányzati hibasorozatnak a következményeit, amelyek végül is a vidék és a mezőgazdaság teljes ellehetetlenüléséhez vezettek, a bűnbakkeresés jól bevált módszeréhez folyamodott.
Így volt ez a mezőgazdasági demonstrációkkal kapcsolatban is, ahol is a kormány a helyett, hogy beismerte volna, hogy azzal a magatartásával, hogy éveken át nem készítette el az agrárprogramot, hogy adó- és tb-sarcokat vetett ki, a vidék elé járult volna, hogy bocsánatot kérjen tőle, és felajánlotta volna, hogy módosítja a költségvetést és a vidék talpra állításához szükséges pénzt előteremti, a helyett, hogy a kormányfő a bankárok kegyeit kereste volna, és elment volna a pénzügyminiszterével és a földművelésügyi miniszterével a demonstrálókhoz; e helyett egy olyan helyzetet teremtettek, amikor is a demonstráló gazdák képviselőit elzárták a lehetőségétől is, hogy demonstrációjukat úgy bonyolítsák le, ahogy arra az alkotmányos rendünk lehetőséget ad.
Ennek kirívóan szomorú példája, hogy az Országgyűlés elé érkező több száz traktoros demonstrálóból végül is csak öt demonstráló gazdát engedtek be a Házba. De utalhatnék arra, hogy a nemzeti ünnepünk előtt két nappal a Pest megyei és a budapesti rendőr-főkapitány a demonstráló tápiósági gazdákat, legalább 10-15 település traktorosait megfosztotta attól a lehetőségtől, hogy demonstráljanak, és sajnálatos módon több helyen ilyen módon jártak el a rendőrségek; a rendőri önkények alkalmazásával sorozatosan megakadályozták a gazdákat a demonstrációkban.
Közben a kormány propagandagépezete a göbbelsi nagyotmondókat is túlszárnyalva olyan valótlan közleményeket (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP padsoraiból.) jelentetett meg a sajtóban, a rádióban és a televízióban, mintha a demonstrálók kifáradtak volna, mintha feladták volna demonstrációjukat. Közben Juszt László kriminális módon két álgazdát (Derültség a kormánypárti padsorokban.) a televízió nyilvánossága előtt olyan provokációra vett rá, amely a városnak és a vidéknek a szembenállását szerette volna demonstrálni, és hadd utaljak arra, hogy sajnálatos módon ezek a médiahírek bizony az egykori kommunista agitpropos manipulátoroknak a tevékenységéhez félelmetes módon hasonlított. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)
Legyen szabad rámutatnom arra, hogy természetesen a vidék és Budapest között lehetne ellentét, de ezeket az ellentéteket a kormány gerjeszti és az SZDSZ-es főpolgármester gerjeszti olyan tettekkel, mint például hogy a vidéki embernek többet kell fizetnie a villanyért, a vízért, a gázért, a csatornáért (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP padsoraiból.), vagy hadd utaljak arra, hogy hasonlóképpen egy olyan helyzet teremtődött Budapesten, hogy a metró bővítésére olyan összeget szánnak, ami Baranya megye húsz évi teljes költségvetését meghaladó összeget jelent. És akkor még nem beszéltem a vidék egyéb ellehetetlenítéséről, nem beszéltem a koncessziós (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) autóhasználati (Sic!) díjakról.
Szóval mi úgy gondoljuk - befejezem, elnök úr -, ez lehetetleníti el a vidék és a város együttműködését, nem a vidéki gazdák demonstrációja! Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me